Όταν η μία μετά την άλλη οι χώρες του πλανήτη έμπαιναν σε καθολικό lockdown, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας, τα ταξίδια και κυρίως τα επαγγελματικά, δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα.

Και παρόλο που η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται καθώς έρχεται το καλοκαίρι, τα επαγγελματικά ταξίδια θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Barclays.

«Τα παγκόσμια επαγγελματικά ταξίδια – ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις – πιθανότατα θα είναι από τις τελευταίες αγορές που θα ανακάμψουν» αναφέρουν οι οικονομολόγοι σε έκθεσή τους και προσθέτουν: «Οι επιχειρήσεις έδρασαν αμέσως και σταμάτησαν τα επιχειρηματικά ταξίδια και αναμένεται να επιδείξουν την ανάλογη διστακτικότητα στην επανεκκίνηση των των ταξιδιών για επαγγελματικούς σκοπούς».

Οι προ-πανδημίας δαπάνες που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό τουρισμό αντιστοιχούσαν στο 21,4% της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας το 2019, τονίοζεται στην έκθεση.

Επιπλέον ο επιχειρηματικός τουρισμός συνέβαλε στο 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,6% τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45% όλων των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών.

Αλλά μεταξύ Απριλίου και τέλους Δεκεμβρίου 2020, οι παγκόσμιες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 68% και εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε ετήσια βάση.

«Οι εταιρικοί ταξιδιώτες είναι δυσανάλογα σημαντικοί για την αεροπορική βιομηχανία», σημειώνει η Barclays: «Αποτελούν μόλις το 12% των επιβατών αεροπορικών εταιρειών, αλλά ταξιδεύουν κυρίως σε business class ανιτπροσωπεύοντας το 75% των κερδών των αεροπορικών εταιρειών σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ένας από τους βασικούς λόγους για μια πιθανώς αναιμική ανάκαμψη είναι ότι οι περιορισμοί που ισχύουν ακόμα σε πολλούς προορισμούς δίνουν στις επιχειρήσεις έναν λόγο να επανεξετάσουν το αν η κάθε πτήση είναι πραγματικά απαραίτητη για τους υπαλλήλους της.

«Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες πιθανότατα θα επανεκτιμήσουν πόσες πτήσεις πρέπει να κάνουν, εξισορροπώντας τους κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με τις εικονικές συναντήσεις από την άνεση του γραφείου τους αναφέρει η έκθεση.

«Η εργασία από το σπίτι και η γρήγορη προσαρμογή πολλών κατηγοριών εργασίας σε τηλεδιάσκεψη οδήγησαν σε αλλαγές συμπεριφοράς που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφούν. Η αυξημένη παραγωγικότητα, με λιγότερο χρόνο, ενέργεια και χρήματα που δαπανώνται για ταξίδια είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα» τονίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή