Χάνει σε δημοτικότητα ο Τούρκος πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα, με φόντο τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία της οικονομίας και τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο Ερντογάν εμφανίζει απώλειες στις τάξεις των υποστηρικτών του, χωρίς ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταφέρνουν να κερδίζουν από τη φθορά του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Turkiye Raporu, Καν Σελούτσκι, σημείο καμπής ήταν η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, τον Μάρτιο, που οδήγησε σε νέα βουτιά της τουρκικής λίρας. «Οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι ριζικές αλλαγές του Ερντογάν στην οικονομία δεν κάνουν τα πράγματα καλύτερα», εξήγησε.

Βάσει έρευνας της Metropoll για τον μήνα Απρίλιο, το AKP συγκεντρώνει ποσοστό 27%, το χαμηλότερο από την ίδρυση του κόμματος. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το χάσμα της δημοτικότητας μεταξύ του κ. Ερντογάν και των πιθανών αντιπάλων του σε προεδρικές εκλογές αυξάνεται.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς έχουν προβάδισμα άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον κ. Ερντογάν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Καλύτερες επιδόσεις από τον Τούρκο πρόεδρο καταγράφει και η Μεράλ Ασκενέρ, επικεφαλής στο «Καλό Κόμμα».

Ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού, η υψηλή ανεργία και τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού απομάκρυναν τη βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Η αυξανόμενη αντίληψη για κακή διαχείριση της οικονομίας, μαζί με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, είναι οι κύριοι παράγοντες για τη διάβρωση της στήριξης προς το πρόσωπο του κ. Ερντογάν, δήλωσε ο Οζέρ Σενάρ, επικεφαλής της Metropoll.

Το 17% των ανθρώπων που ψήφισαν το AKP στις γενικές εκλογές του 2018 δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα του Turkiye Raporu. Πάντως, αν και η υποστήριξη προς τον Ερντογάν έχει μειωθεί, πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη στραφεί σε άλλα κόμματα, ενόψει των εκλογών του 2023. Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ξεπερνά το 15%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης