
Μια σημαντική πρωτοβουλία για το Fintech στην Ελλάδα και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η Εθνική Τράπεζα μαζί με την Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί τους η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Crowd Dialog.
Το πώς και το γιατί της πρωτοβουλίας εξηγεί ο συντονιστής του Προγράμματος NBG Business Seeds Δρ. Σπύρος Αρσένης: «Ξεκινήσαμε τον Χειμώνα του 2020 μαζί με την Endeavor την προσπάθεια δημιουργίας του Greek Fintech Hub. Με μεγάλη χαρά είδαμε σημαντικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό να συστρατεύονται στην προσπάθειά μας. Τράπεζες και πανεπιστήμια του εξωτερικού μαζί με διεθνείς οργανισμούς αγκάλιασαν την προσπάθεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία καλύπτει ένα σημαντικό κενό δικτύωσης, στήριξής και χρηματοδότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στον τομέα του Fintech. Θεωρούμε ότι οι δύο επιμέρους θεματολογίες για το Fintech στον τουρισμό και στις δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν πρωτοπόρες προσεγγίσεις και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας».
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Τι σημαίνει το Fintech στην Ελλάδα; Ποιους ενδιαφέρει; Ποια είναι η δυναμική του; Ποια η θέση των πανεπιστημίων και της έρευνας; Ποιο το αντίκτυπο του στους επιμέρους κλάδους των Δημιουργικών Βιομηχανιών, του Τουρισμού και της Υγείας; Ποια η σχέση του με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών; Ποια είναι η διασύνδεση με υπάρχοντα δίκτυα ερευνητών και επιχειρήσεων; Ποια είναι η διασύνδεση με πρωτοβουλίες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης;» Η απάντηση προέρχεται από την ίδια την ανάληψη της πρωτοβουλίας.
Πιο συγκεκριμένα, με άξονες την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Fintech, τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα, τη σύνδεση του Fintech με την έρευνα στα πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά κέντρα, την ενημέρωση και τη δικτύωση με σημαντικά δίκτυα και πρωτοβουλίες του εξωτερικού οι partners σχεδίασαν μια σειρά δράσεων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση μέσω Fundraising meetups, με τη δικτύωση με Ιταλικές και Ισπανικές Τράπεζες που τρέχουν αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης, με τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Crowd Dialog καθώς και ενημέρωση μέσα από τα μηνιαία Fintech Talks (1η Πέμπτη κάθε μήνα από Σεπτέμβριο, 17:00) αλλά και την διοργάνωση ειδικών Workshop για Fintect σε Creative Industries και Τουρισμό.
Οι partners της πρωτοβουλίας επισημαίνουν: «Δύναμη μας οι συνέργειες» και απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους δυναμικούς φορείς τους ελληνικού οικοσυστήματος να συμμετέχουν ενεργά ως μέλη στο εγχείρημα.
Όποιος/α θέλει μπορεί να παρακολουθήσει το online event ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 17:00. Για αυτό το λόγο επισκεφτείτε το site fintechhub.gr και γραφτείτε στην εκδήλωση.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο