Σε λίγες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση που θα ακολουθήσει.

Αναλυτές τονίζουν, ότι περισσότερο από ποτέ, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να ενισχύσουν το αφήγημα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία που ανακοινώνονται, είναι παροδικές.

Υπογραμμίζουν δε, ότι η ρητορική που αναπτύσσει η Fed έχει συνέπειες όχι μόνο για την αξιοπιστία της πολιτικής της, αλλά και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Την Τετάρτη, η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη της χαλαρή δημοσιονομική της πολιτική. Και η αιτιολόγηση της απόφασης αναμένεται να συντελέσει στην αποσαφήνιση των επόμενων κινήσεών της.

Με λίγα λόγια οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, αναζητώντας αποδείξεις (ή έστω αποχρώσες ενδείξεις) για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και την «παροδικότητα» του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν στις αγορές να διαβλέψουν πότε θα αρχίσει η Fed να συσφίγγει την δημοσιονομική της πολιτική.

Επί του παρόντος, η Federal Reserve πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ρυθμό 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα και το πρόγραμμα αυτό χρησιμεύει ως βασικό εργαλείο για να παρέχει υποστήριξη και ρευστότητα στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε τουλάχιστον να συζητάμε για το περίφημο tapering.

Μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι της Fed στο Κλίβελαντ, στη Φιλαδέλφεια και το Σαν Φρανσίσκο.

Στον αντίποδα, είναι κι εκείνοι (όπως για παράδειγμα ο κυβερνήτης του Σεντ Λούις) που υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για συζητήσεις.

Αυτό πάντως, που αξίζει να σημειώσει κανείς παρατηρώντας την πορεία των χρηματιστηρίων το τελευταίο διάστημα, είναι ότι ακόμα και σε ημέρες ρευστοποιήσεων οι δείκτες δεν απομακρύνονται πολύ από τα υψηλά επίπεδα που έχουν -θα μπορούσε να πει κανείς- κατοχυρώσει. Τουλάχιστον προς το παρόν…

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ωθεί πολλούς αναλυτές, να τονίζουν ότι ακόμα κι όταν οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, προτιμούν να «αγοράσουν» το σενάριο του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Κι αυτό διεφάνη στην πορεία της Wall Street τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδες.

Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο, σε ποσοστό ρεκόρ 13 ετών δεν κατάφερε να τρομάξει την αγορά. Και οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο ότι η Fed ελέγχει αποτελεσματικά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Άσχετα, αν εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν τι εννοεί η Ομοσπονδιακής Τράπεζα, όταν αναφέρεται στο «προσωρινό» των πληθωριστικών πιέσεων. Πόσο προσωρινές μπορεί να είναι αυξήσεις των τιμών;

«Η Fed φαίνεται ότι βρίσκει αποδέκετες στο μήνυμά της ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές», δήλωσε στο Reuters, ο Colin Asher, οικονομολόγος στη Mizuho στο Λονδίνο και πρόσθεσε ότι πραγματικός λόγος πανικού θα υπάρξει αν αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί αύξηση του πληθωρισμού επαναληφθούν και το επόμενο έτος: «Και αυτό φαίνεται απίθανο»

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένα μετριάσει τους φόβους του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%, επισημαίνοντας ότι έχουν εργαλεία για να τον κρατήσουν υπό έλεγχο.

Πλέον, όλοι στρέφονται στην διήμερη συνεδρίαση της Fed την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, οπότε θα ξεκαθαριστούν ακόμα περισσότερο οι προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

Αλλά και οι αγορές ομολόγων «αγοράζουν» το αφήγημα ότι οι πιέσεις είναι παροδικές, και ποντάρουν στο γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα τις αντιμετωπίσουν ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι παροδικές.

Έρευνα Reuters: Πότε θα ανακοινώσει το tapering η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο μια στρατηγική για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά δεν θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις για το tapering θα γίνουν προς το τέλος του έτους.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 4-10 Ιουνίου και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι.

Ειδικότερα, σχεδόν το 60% των οικονομολόγων, ή 29 από τους 50 ανέφεραν ότι αναμενόμενη ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα θα έρθει το επόμενο τρίμηνο, παρά την ανομοιογενή ανάκαμψη στην αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Από αυτούς οι 13 προβλέπουν ότι η ανακοίνωση του περιορισμού του QE θα έρθει στο συμπόσιο Jackson Hole τον Αύγουστο.

Οι υπόλοιποι 21 (από τους 50) προβλέπουν ότι η κίνηση αυτή θα γίνει μετά το τρίτο τρίμηνο.

Σχεδόν το 60% των οικονομολόγων, ή 26 από τους 45, δήλωσαν ότι οι πρώτοι περιορισμοί θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μεταξύ εκείνων που τολμησαν να κάνουν μία πρόβλεψη για το ποσό της μείωσης, η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι θα είναι της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ίδια έρευνα, πάνω από το 60% των οικονομολόγων, ή 23 από τους 38, δήλωσαν ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις έξι που θεωρούν ύψιστη απειλή την ανεργία.

Και περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή