Το Mayflower, ένα αυτόνομο trimaran σκάφος αποτέλεσμα της συνεργασίας της IBM, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ProMare και μιας σειράς βιομηχανικών συνεργατών, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τερντσάπελ Γουάρφ του Πλίμουθ, στην Αγγλία, με προορισμό το λιμάνι του Πλίμουθ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.

Το ταξίδι του ρομποτικού Mayflower ακολουθεί τη διαδρομή του ομώνυμου σκάφους που μετέφερε τους πρώτους αποίκους στη Νέα Αγγλία (δηλαδή την περιοχή των βορειοανατολικών ΗΠΑ) το 1620. Το σύγχρονο Mayflower έχει μήκος 15 μέτρων, πλάτος 6,2 μέτρων και είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και σύνθετα άνθρακα. Έχει εκτόπισμα πέντε τόνων ενώ κινείται από υβριδικό κινητήρα, ηλιακής ενέργειας με εφεδρικό σύστημα ντίζελ. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι οι 10 κόμβοι (περίπου 18 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Η πορεία του σκάφους θα επιβλέπεται από ένα κέντρο ελέγχου στο Πλίμουθ της Αγγλίας αλλά η πορεία του θα χαράσσεται από συνολικά 50 αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων έξι καμερών IBM AI Vision και ένα σύστημα βαθιάς μάθησης της IBM ώστε να αναγνωρίζει και να αποφεύγει πιθανά εμπόδια, επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα θα τηρεί και τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας. Η διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται από υπολογιστές που θα βρίσκονται πάνω στο σκάφος αλλά και ένα IBM Power Systems AC922 που βρίσκεται στο κέντρο διοίκησης.

Πάνω στο σκάφος βρίσκονται περί τα 700 κιλά επιστημονικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων ακουστικών και θερμοκρασιακών αισθητήρων, όπως επίσης όργανα συλλογής δειγμάτων αέρα και νερού. Όλα αυτά θα συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα για να βοηθήσουν σε μελλοντικές μελέτες της χημείας των ωκεανών, του ύψους της στάθμης της θάλασσας και των κυμάτων, την ποσότητα των μικροπλαστικών και τη ζωή των θαλάσσιων θηλαστικών, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Επιπλέον, η τεχνολογία αυτόνομης πλοήγησης θα μπορούσε να βρει εφαρμογές στη ναυτιλία, τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια, την άμυνα, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία