«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σήμερα, συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και κατά πληροφορίες τα μέλη της αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο φαίνεται ότι θα διατηρηθεί η ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Για το θέμα είχε προϊδεάσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία είχε υποστηρίξει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εντός της ημέρας ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα αλλάξει με τη χρήση μάσκας.

Η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι εντός της ημέρας θα ληφθεί απόφαση για την κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα.

Για την εφαρμογή της απόφασης, ωστόσο, τόνισε ότι θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Διευκρίνισε, δε, πως αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ότι το θέμα θα τεθεί εν καιρώ.

Τόνισε, επίσης, ότι «η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή».

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά στις 18:00

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, στις 18:00 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη θα κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή φαίνεται να καταλήγει σε αυτή την απόφαση καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πτώση σε όλους τους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τόσο όσο αφορά στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Καμπανάκι» για τους εμβολιασμούς

Πάντως, παρά την πτώση στα κρούσματα και τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.

Η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή, δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

«Η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας», τόνισε μιλώντας στον Σκάι.

Απειλητικό το στέλεχος Δέλτα

Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Ισραήλ, λέγοντας ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε, επίσης, ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία. «Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα. Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%.»

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη.»

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος.

Για τα αντισώματα ανέφερε ότι στο 6-9μηνο είναι γύρω στο 90%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είπε ότι σιγά σιγά θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε, εξηγώντας ότι σε εξωτερικό χώρο, όταν υπήρχε η σύσταση να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ο κόσμος δεν τη φορούσε. Επομένως, έγινε υποχρεωτική. Όταν έχει λίγο κόσμο στο δρόμο, δεν είναι ανάγκη να φοράμε μάσκα.

Επίσης, πλέον το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μειωμένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα