Δύο μεγάλες συμφωνίες ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault με στόχο την ενίσχυση της έρευνας στο μέτωπο της πράσινης τεχνολογίας αλλά και το σχεδιασμό και την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα σε ένα διάστημα που ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης εντείνεται.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Envision AESC, που έχει έδρα την Ιαπωνία και είναι εκ των κορυφαίων στον κλάδο των μπαταριών, στο πλαίσιο της οποίας θα δρομολογηθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέας μη ρυπογόνας τεχνολογίας και ασφαλείς μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα από κοινού θα δημιουργήσουν ένα νέο γιγαντιαίο εργοστάσιο στη νότιο Γαλλία, την τοποθεσία του οποίου επισκέφθηκε σήμερα, για να τιμήσει τη συμφωνία και τη δημιουργία της νέας μονάδας, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ανάλογη πρόθεση έχει και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Renault με τη γαλλική Verkor, στο πλαίσιο της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία θα αποκτήσει και ένα μερίδιο της τάξεως του 20% στην εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μπαταριών. Η κοινοπραξία θα εποπτεύσει και την κατασκευή, έως το 2023, του πρώτου μέγα-εργοστασίου της Verkor, από το οποίο μεγάλο μέρος της παραγωγής θα απορροφάται από το Renault Group.

Η γαλλική βιομηχανία αυτοκινήτου δεν είναι η μόνη που έχει δρομολογήσει σχέδια για τη δική της παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, θέλοντας να αποδεσμευτεί από την εξάρτηση και τα έξοδα της αγοράς μπαταριών από το εξωτερικό και κυρίως την Κίνα. Ήδη τον περασμένο Μάρτιο, η γερμανική Volkswagen ανακοίνωσε τα σχέδια της για την παραγωγή πολλαπλών μονάδων κατασκευής μπαταριών σε όλη την Ευρώπη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Για να πιάσει τους περιβαλλοντολογικούς της στόχους, η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο την κυκλοφορία στους δρόμους της, τουλάχιστον 30 εκατ. οχημάτων μηδενικών ρύπων, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, στα τέλη Απριλίου είχαν ταξινομηθεί περίπου τρία εκατ. νέα ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με την περσινή χρονιά, ένας αριθμός ρεκόρ που αναλογεί σε αύξηση κατά 41% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 το 56% όλων των πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως θα αφορά αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης