Μέχρι και το  8% του παγκόσμιου στόλου θα αλλάξει χέρια φέτος, καταγράφοντας ένα νέο ρεκόρ συναλλαγών second hand πλοίων σύμφωνα με τον Clarkson Research.

Αναλύοντας τις εξελίξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ναυλομεσιτικός οίκος σημειώνει ότι ο διακλαδικός δείκτης ClarkSea Index ανήλθε στα 20.717 δολάρια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο  του τρέχοντος έτους το ψηλότερο από το 2008.

Επίσης η διστακτικότητα πολλών εφοπλιστών να τοποθετήσουν παραγγελίες στα ναυπηγεία για νεότευκτα πλοία καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα συμβεί με τις τεχνολογίες πρόωσης, έχει σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη των συναλλαγών στη second hand αγορά.

Ο αριθμός των πλοίων που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής φέτος είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με πέρυσι.  Πάνω από 85 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια τους πρώτους έξι μήνες, καταγράφοντας μια αύξηση 131% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Με αυτόν τον ρυθμό, περίπου το 8% του στόλου θα αλλάξει ιδιοκτησία το 2021, προβλέπει ο  Clarksons που σημειώνει ότι Έλληνες και κινέζοι πλοιοκτήτες είναι οι πιο δραστήριοι στις αγορές πλοίων..

Αναφορικά με τις νέες ναυπηγήσεις σημειώνει ότι παρά την διστακτικότητα των εφοπλιστών, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν από τα πιο δραστήρια μετά το 2014 και οι παραγγελίες ξεπέρασαν τα επίπεδα όλου του 2020. Ο ναυλομεσιτικός οίκος  κατέγραψε παραγγελίες 24 εκατ. cgt   αξίας 55 δισ. δολ.

Τέλος να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της ναυτιλιακής δραστηριότητας μπορεί σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο να οδηγήσει  στην αύξηση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων από τη ναυτιλία.

Όπως εκτιμά η «παραγωγή» ανθρακούχων αερίων ρύπων μπορεί να  αυξηθεί ελαφρώς  σε περίπου 840 εκατομμύρια τόνους ή 2,4% των παγκόσμιων εκπομπών το 2021, όμως και πάλι θα είναι όση περίπου το 2019 και πάντως 18% χαμηλότερη από ότι το έτος σύγκρισης το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά