Η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, ώστε να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Jon Cunliffe.

«Η κερδοσκοπική έκρηξη στα crypto είναι αισθητή, αλλά δεν νομίζω ότι ξεπέρασε τα όρια ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Cunliffe, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα αυξήθηκαν σε αξία στην αρχή του έτους, δημιουργώντας μια αγορά που ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολ.. Οι υποστηρικτές του bitcoin ισχυρόζονται ότι θα μπορούσε να προσφέρει ένα εναλλακτικό νόμισμα καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να βρουν αποδόσεις εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα και η αγορά έχει χάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία από τον Μάιο. Το Bitcoin έπεσε από το ρεκόρ των 65.000 δολαρίων που έφτασε τον Απρίλιο σε περίπου 32.500 δολ. την Τετάρτη.

Ο Cunliffe δήλωσε ότι η κερδοσκοπία στα κρυπτονομίσματα περιορίστηκε κυρίως στους επενδυτές λιανικής προς το παρόν, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κεντρικής τράπεζας ότι οι άνθρωποι που επενδύουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους.

«Υπάρχουν ζητήματα προστασίας των επενδυτών εδώ. Αυτά είναι εξαιρετικά κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά δεν έχουν το μέγεθος που θα προκαλούσαν κίνδυνο χρηματοοικονομικής σταθερότητας και δεν συνδέονται βαθιά με το ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο αξιωματούχος της Bank of England πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ κερδοσκοπικών περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και των λεγόμενων «stablecoins» που υποστηρίζονται από υπάρχοντα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Tether, για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο με μάρκες αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυκλοφορία.

Ο Cunliffe είπε ότι πιστεύει ότι τα stablecoins πρέπει να τεθούν υπό κανονιστική εποπτεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto