Μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται πως ήρθε η ώρα των ρευστοποιήσεων για τη Wall Street, με τα futures να παραπέμπουν σε διόρθωση στους επιμέρους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 90 μονάδες, ενώ μικρή διόρθωση εμφανίζουν τα futures του S&P 500 και του Nasdaq κατά 7 και κατά 15 μονάδες αντιστοίχως.

Οι λεγόμενες κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών, των κρουαζιερόπλοιων, του κλάδου της φιλοξενίας αλλά και των ενεργειακών κολοσσών καταγράφουν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις συνεχίζουν να πιέζονται. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έχασε σχεδόν πέντε μονάδες βάσης έως και στο 1,24%.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης των blue chips πέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 35.000 μονάδων, κλείνοντας στις 35.062,41 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1% για το σύνολο της εβδομάδας. Αναλόγως νέα υψηλά «έπιασε» τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq.

Μέσα στην εβδομάδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί σε μια πλειάδα σημαντικών επιχειρήσεων που ανακοινώνουν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και δη, του τεχνολογικού κλάδου όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft. Μέχρι τώρα οι εταιρικές επιδόσεις κινούνται ψηλά και μάλιστα ψηλότερα από τις προβλέψεις. Από το 24% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 88% έχει παρουσιάσει καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Πάντως, το κυριότερο ραντεβού των ημερών έχει να κάνει με τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve και τη στάση που θα κρατήσουν οι τραπεζίτες απέναντι στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται η αγορά από την αναζωπύρωση της πανδημίας και τη μετάλλαξη Δέλτα.

ΟΙ περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πλέον πως το ρίσκο των καθοδικών πιέσεων που προκαλεί η Δέλτα στην αμερικανική οικονομία αντισταθμίζει το ρίσκο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει στάση αναμονής και θα αναβάλει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όταν θα έχει καλύτερη διαμορφωμένη εικόνα για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία.

Στην αγορά των commodities, το πετρέλαιο υποχωρεί ελαφρά κατά 0,18% στα 71,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κερδίζει έδαφος στα 1.805 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street