Για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, το πέμπτο συνεχόμενο στη σειρά, ετοιμάζεται η γαλλική κοινωνία, καθώς οι αρνητές των εμβολίων και του νέου υγειονομικού πάσου επιμένουν στην… επανάσταση τους κατά του νέου καθεστώτος που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Μακρόν προκειμένου να επιβραβεύσει τους εμβολιασμένους και να κάνει δυσκολότερη τη ζωή των ανεμβολίαστων.

Θυμίζουμε πως η είσοδος σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, στα νοσοκομεία αλλά και στις μεταφορές γίνεται μόνο με την επίδειξη του υγειονομικού πάσου, το οποίο διασφαλίζεται είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση είτε με αρνητικό τεστ 72 ωρών. Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε συνταγματικό το νόμο που διέπει το υγειονομικό πάσο όπως και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Παρά το γεγονός πως για την κυβέρνηση το θέμα έχει… κλείσει, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων από το φθινόπωρο, η αντεπίθεση των αρνητών έχει λάβει τη μορφή μιας νέας λαϊκής εξέγερσης στο πρότυπο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». Αυτό φαίνεται και από την προσέλευση του κόσμου στις μέχρι τώρα διαδηλώσεις. Ωστόσο η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς, δεδομένου πως καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των ραντεβού για εμβολιασμό.

Άλλωστε, οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα είναι ελαστικές στους ελέγχους μόνο αυτή την εβδομάδα. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται σαρωτικοί έλεγχοι που μεταφράζονται σε τσουχτερά πρόστιμα, ενώ για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε δομές υγείας ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος, αν θέλουν να διατηρήσουν το μισθό τους.

Για τους υγειονομικούς, το χρονικό τελεσίγραφο για να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις έχει οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου και οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Πέραν της ημερομηνίας αυτής, οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε αναστολή.

Με την αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, υπολογίζεται πως πάνω από 45 εκατ. Γάλλοι πολίτες έχουν πλέον εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Χρυσές δουλειές… στο Βέλγιο

Πάντως, για αυτούς που επιμένουν στο «όχι» και θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια έξοδο για φαγητό ή ποτό, η λύση έχει βρεθεί με το πέρασμα των συνόρων.

Ενδεικτικά στις βελγικές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα γαλλικά σύνορα έχει διαπιστωθεί μια θεαματική αύξηση της προσέλευσης σε μπαρ και εστιατόρια από Γάλλους που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το πιο… χαλαρό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα. Ειδικά δε, τα Σαββατοκύριακα δημιουργούνται κυριολεκτικά ουρές, με αποτέλεσμα οι εστιάτορες να κάνουν έξαφνα… χρυσές δουλειές και να ελπίζουν πως με τον ανέλπιστο αυτό τρόπο θα ρεφάρουν κάπως τη ζημιά της περσινής χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα