Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι πωλήσεις σπιτιών στις ΗΠΑ, αν και με μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι τιμές έχουν «πιάσει» ταβάνι καταγράφοντας σημαντική αύξηση που συμβάλει στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την National Association of Realtors, οι πωλήσεις παλαιών σπιτιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 2% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας τα 5,99 εκατ. ακίνητα. Όμως, στα επίπεδα αυτά ήταν μόλις κατά 1,5% αυξημένες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

Σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα προσφοράς παραμένουν σχετικά… «σφιχτά», αν λάβουμε υπόψη πως το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,32 εκατ. ακίνητα, ήτοι δηλαδή 12% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Έτσι, με δεδομένο πως η ζήτηση αυξάνεται, η ανοδική πίεση στις τιμές συνεχίζεται με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας οι αυξήσεις να κινούνται ακόμη και σε επίπεδα-ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος τιμής πώλησης σε εθνικό επίπεδο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 359.000 δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 17,8% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

Παρά τις υψηλές τιμές, η χαμηλή διαθεσιμότητα κρατά την αγορά έντονα ανταγωνιστική. Αρκεί να αναφέρουμε πως, κατά μέσο όρο, τα σπίτια πουλιούνται μέσα σε 17(!) ημέρες αφότου διατεθούν προς πώληση, ενώ περίπου το ένα τέταρτο των αγοραστών χρησιμοποιούν μόνο μετρητά (all-cash) για να δελεάσουν τους ιδιοκτήτες.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν πως η πορεία και αυτού του κλάδου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας, που θα επηρεάσει την όλη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. «Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη είναι κλειδί για να διατηρηθεί το momentum στις πωλήσεις ακινήτων, οπότε οποιοσδήποτε παράγοντας διαταράξει την πρόοδο αυτή, όπως η αύξηση των κρουσμάτων, προφανώς θα επηρεάσει και τις πωλήσεις σπιτιών» εξηγεί, μιλώντας στο CNBC, η οικονομολόγος της Realtor.com Ντανιέλ Χέιλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή