«Τώρα που το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε, το υπουργείο θα εκδώσει οδηγία που θα απαιτεί από όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να εμβολιαστούν». Η δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που τις προηγούμενες ημέρες υποστήριζαν πως το υπουργείο Άμυνας περίμενε το τελικό πράσινο φως από το FDA για να αναλάβει δράση. Κι αυτό με δεδομένο πως σημαντικό τμήμα του στρατού, σχεδόν το ένα τρίτο, παραμένει ανεμβολίαστο!

Παρά το γεγονός πως οι εμβολιασμοί μέχρι τώρα δεν ήταν υποχρεωτικοί στον αμερικανικό στρατό, το Πεντάγωνο είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις μέσα και από εντατικές επικοινωνιακές καμπάνιες τους προηγούμενους μήνες, ώστε να πείσει τους 1,3 εκατ. στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων να εμβολιαστούν. Η καμπάνια έως ένα σημείο αποδείχτηκε αποτελεσματική με περίπου το 65% των ενεργών στρατιωτών και σχεδόν το 50% του συνολικού προσωπικού να έχει πλήρως εμβολιαστεί. Όμως, οι αρχές του Πενταγώνου ήταν προβληματισμένες, πρώτον διότι ο ρυθμός των εμβολιασμών είχε υποχωρήσει και δεύτερον διότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δυνάμεων.

Για παράδειγμα, ενώ στο Ναυτικό το ποσοστό των εμβολιασμών φτάνει το 75%, στους πεζοναύτες δεν ξεπερνά το 59%.

Τις προηγούμενες ημέρες, στον αμερικανικό Τύπο είχαν διαρρεύσει πληροφορίες πως το Πεντάγωνο έχει έτοιμο το σχέδιο για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθιστώντας τους υποχρεωτικούς από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ίσως και νωρίτερα. Αυτό που περίμεναν οι ιθύνοντες του υπουργείου Άμυνας και ο Λευκός Οίκος ήταν η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του FDA να δώσει την τελική έγκριση για κάποιο από τα εμβόλια, κάτι που νομικά θα διευκόλυνε το υποχρεωτικό καθεστώς των εμβολιασμών.

Νωρίτερα, το FDA έδωσε την οριστική έγκριση για το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech, ενώ φαίνεται πως πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η οριστική έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Αρκετοί από τους στρατιώτες έχουν εμφανιστεί να δηλώνουν πως θα εμβολιαστούν μόνο αν τους δοθεί υποχρεωτικά η εντολή, δεδομένου πως η άρνηση μιας ευθείας εντολής θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση των κανονισμών.

Πάντως, σημαντικό είναι πως θέση υπέρ της ενίσχυσης των εμβολιασμών στο στρατό έχουν πάρει τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι στην αρμόδια επιτροπή στρατιωτικών υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, στέλνοντας από κοινού το μήνυμα πως τα εμβόλια σώζουν ζωές. Όμως, συμφωνούσαν πως για να καταστούν οι εμβολιασμοί υποχρεωτικοί θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η τελική έγκριση των εμβολίων από το FDA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά