Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στους χώρους υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «LIVE NEWS» τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι γιατροί και φαρμακοποιοί θα εντοπίζονται «μέσα από την καταχώρηση του εμβολιασμού τους στο μητρώο εμβολιασμών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «τα πρόστιμα θα προσδιοριστούν το προσεχές διάστημα».

Στο 90% το ποσοστό στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως η υποχρεωτικότητα αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους υγείας, τους φαρμακοποιούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένους. «Δεν μπορεί να προσφέρει κάποιος υπηρεσίες υγείας χωρίς να είναι θωρακισμένος απέναντι στον κοροναϊό. Μένουμε σε αυτά τα επαγγέλματα όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένους τα ποσοστά έχουν φτάσει στο 90% και ο αγώνας εντείνεται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε ελεύθερο επαγγελματία να μην πάει να εργαστεί, θα υπάρχει πρόστιμο, κύρωση οικονομικής φύσης και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διακοπή η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Θα είναι γνωστό ποιοι φαρμακοποιοί και γιατροί δεν είναι εμβολιασμένοι και θα επιλέγει ο κάθε πελάτης ποιος του παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα υπάρξουν κυρώσεις το αν θα είναι επαναλαμβανόμενα και τι ύψους θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα».

Στις διοικήσεις των νοσοκομείων η ευθύνη για τους εμβολιασμούς

Όσον αφορά την αναστολή εργασίας των υγειονομικών που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο ο υπουργός εγγυήθηκε ότι «δεν θα υπάρξουν κενά και ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζόμενούς τους να κάνουν το εμβόλιο».

«Έχουμε στα χέρια μας το βασικό όπλο κατά της πανδημίας που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Έχουμε περισσότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν κάνει είτε την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού και 5,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το 54% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο και περίπου το 67% του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση ή θα την κάνει γρήγορα», ανέφερε επίσης.

Το τείχος ανοσίας και η οικονομία

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι προϋποθέτει το 70% του συνολικού πληθυσμού «αν υπολογίσουμε και τους πολίτες που έχουν νοσήσει που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατομμύριο τότε θα έχουμε φτάσει περίπου 8,5 εκατομμύρια πολίτες με τεχνητή ή φυσική ανοσία αυτός είναι ο στόχος. Μας χωρίζει από αυτόν τον στόχο 1 εκατ. εκεί θέλουμε να φτάσουμε στον επόμενο μήνα».

«Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία, η κοινωνία, τα σχολεία. Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό χρησιμοποιώντας τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για την περίπτωση εμβολιασμού παιδιών κάτω των 12 ετών», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα