Ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο συγκρούστηκε με αγνώστου ταυτότητας… θαλάσσιο αντικείμενο ενώ βρισκόταν σε κατάδυση στα διεθνή ύδατα σε περιοχή της ευρύτερης περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται επίσης γνωστό ότι από τη σύγκρουση δεν προκλήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Το υποβρύχιο USS Connecticut «παραμένει ασφαλές και πλήρως επιχειρησιακό» αναφέρει ο αμερικανικός Στόλος Ειρηνικού ενώ διευκρινίζεται ότι το συμβάν έγινε στις 2 Οκτωβρίου, αλλά ανακοινώθηκε μόλις σήμερα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το συμβάν έγινε ενώ το υποβρύχιο εκτελούσε «επιχειρήσεις ρουτίνας» με το Ναυτικό να δηλώνει ότι δεν υπήρξε δημοσιοποίηση για να διατηρηθεί η «επιχειρησιακή ασφάλεια» του σκάφους.

Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις

Το U.S. Naval Institute News, που επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες, αναφέρει ότι 11 ναύτες από το πλήρωμα του υποβρυχίου τραυματίστηκαν ελαφρά στο συμβάν που έγινε κάτω από την επιφάνεια της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δηλαδή σε μία θαλάσσια περιοχή που τμήματά της διεκδικούνται από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και φυσικά την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό αφορούσε τη σύγκρουση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS San Francisco σε υποθαλάσσιο βουνό, το 2005, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ναύτη.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αμερικανικό Ναυτικό θεωρεί ότι το αντικείμενο με το οποίο συγκρούστηκε το Connecticut δεν ήταν κάποιο άλλο αντικείμενο. Αντίθετα, εκτιμούν ότι ίσως επρόκειτο για κάποιο βυθισμένο σκάφος ή κοντέινερ ή ακόμα και κάποιο άλλο αχαρτογράφητο εμπόδιο στο βυθό.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές του BBC, ο αριθμός των τραυματιών από τη σύγκρουση υποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανό να «χτύπησε κάτι μεγάλο» και ότι αυτό «κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα». Παρόλα αυτά, το περιστατικό χαρακτηρίζεται «ασύνηθες αλλά όχι ανήκουστο» ενώ δείχνει πόσο επιβαρυμένη είναι η συγκεκριμένη περιοχή από στρατιωτικές δραστηριότητες.

Η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος δηλώνει ότι η χώρα του είναι «σοβαρά προβληματισμένη» με το περιστατικό, ενώ καλεί τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ποια ήταν η αποστολή του υποβρυχίου.

Πάντως, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αρκετά ατυχήματα στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, μια περιοχή στην οποία έχουν στρατηγικά στρέψει το ενδιαφέρον τους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2017 δύο συγκρούσεις αντιτορπιλικών οδήγησαν στην αποδέσμευση του διοικητή του αμερικανικού 7ου Στόλου και τη διεξαγωγή εκτενούς έρευνας για τη ναυτική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του αμερικανικού στόλου.

Το περιστατικό της σύγκρουσης συνέβη περίπου την ίδια περίοδο που διεξαγόταν μεγάλη ναυτική άσκηση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων στην περιοχή της Θάλασσας των Ανατολικών Φιλιππίνων, στην οποία συμμετείχαν τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα με τις συνοδευτικές ομάδες μάχης.

Το USS Connecticut πλέον βρίσκεται στο Γκουάμ, αμερικανική κτήση στον Ειρηνικό, αλλά αρκετά μακριά από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ποιο είναι το USS Connecticut

Το USS Connecticut ανήκει στην κλάση πυρηνοκίνητων, επιθετικών υποβρυχίων Seawolf, τα οποία το αμερικανικό Ναυτικό χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αθόρυβα, γρήγορα, πολύ καλά οπλισμένα και εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες». Ένα σκάφος της κλάσης Seawolf διαθέτει 8 τορπιλοσωλήνες, ενώ μεταφέρει έως και 50 όπλα που μπορούν να εκτοξευτούν από αυτούς, δηλαδή πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ, πυραύλους εναντίον πλοίων τύπου Χαρπούν και κατευθυνόμενες τορπίλες.

Η κλάση Seawolf χαρακτηρίζεται ως «πυρηνοκίνητο, επιθετικό υποβρύχιο», έχει μήκος 108 μέτρων και εκτόπισμα στην επιφάνεια της τάξης των 8.600 τόνων. Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι οι φρεγάτες FDI που παρήγγειλε το Πολεμικό Ναυτικό μας θα έχουν μήκος 122 μέτρων και εκτόπισμα 4.250 τόνων.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι πραγματικά απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου. Η σχεδίασή τους ξεκίνησε το 1983 και ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη ναυπήγηση συνολικά 29 υποβρυχίων σε μία περίοδο δέκα χρόνων. Ωστόσο, αργότερα ο σχεδιασμός άλλαξε και αποφασίστηκε η ναυπήγηση 12 σκαφών. Τελικά, η λήξη του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε στην ουσιαστική ακύρωση του προγράμματος και ενώ είχαν κατασκευαστεί μόλις τρία υποβρύχια. Τότε πάρθηκε η απόφαση του αμερικανικού Ναυτικού να στραφεί στη μικρότερη κλάση υποβρυχίων Virginia. Το κάθε Seawolf κοστίζει περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα