Νέα μεγάλη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,8%), στη Φιλανδία (2,8%) και στην Ελλάδα (3%). Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), στην Εσθονία (7,4%), στη Λετονία (6%), στην Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).

Την ίδια ώρα, ένα έτερος προάγγελος ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα χτυπάει την…πόρτα της ελληνικής οικονομίας.

«Άλμα» στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία

Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% έπαιξε ρόλο η άνοδος κατά 120% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η αύξηση 84,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Κατά 25,9% έγινε πιο ακριβή η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 22,6% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3% συνέβαλε η αύξηση κατά 70,2% της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η άνοδος κατά 35,4% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη καθώς και η μεταβολή 21% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.  Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων