Νέα μεγάλη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημειώνεται στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,8%), στη Φιλανδία (2,8%) και στην Ελλάδα (3%). Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται τον Οκτώβριο στη Λιθουανία (8,2%), στην Εσθονία (7,4%), στη Λετονία (6%), στην Ισπανία (5,5%) και στο Βέλγιο (5,4%).
Την ίδια ώρα, ένα έτερος προάγγελος ανατιμήσεων στα βασικά προϊόντα χτυπάει την…πόρτα της ελληνικής οικονομίας.
«Άλμα» στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία
Ειδικότερα, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.
Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% έπαιξε ρόλο η άνοδος κατά 120% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η αύξηση 84,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Κατά 25,9% έγινε πιο ακριβή η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 22,6% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.
Για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3% συνέβαλε η αύξηση κατά 70,2% της παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η άνοδος κατά 35,4% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη καθώς και η μεταβολή 21% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.
Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό