Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιαπωνία κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία, χάνοντας λιγότερες έδρες από όσες υπήρχαν φόβοι στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και αποτέλεσαν το πρώτο μεγάλο τεστ για τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ο Κισίντα εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν «πολύ δύσκολες», όμως οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι επιθυμούν «μια σταθερή κυβέρνηση» από την απερχόμενη πλειοψηφία.

Ο Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (PLD, συντηρητικό- εθνικιστικό) και ο σύμμαχός του Κομέιτο (κεντροδεξιά) κέρδισαν 293 από τις 465 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Αν και πρόκειται για μείωση σε σχέση με τις 305 έδρες που είχαν τα δύο κόμματα στην προηγούμενη βουλή, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός διατηρεί την πλειοψηφία γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει «σταθερή» κυβέρνηση, εκτίμησε η εφημερίδα Asahi.

Χθες Κυριακή το βράδυ ο Κισίντα δήλωσε ότι σκοπεύει πλέον να προχωρήσει γρήγορα με τα σχέδιά του προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

«Πιστεύω ότι κερδίσαμε την ιδιαίτερα πολύτιμη εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων, είχε σημειώσει χθες ο 64χρονος Κισίντα, που έγινε πρωθυπουργός πριν λιγότερο από ένα μήνα, αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό του κόμματός του, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955, μειώθηκε λίγο.

Ο Κισίντα έχει δεσμευθεί να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της covid-19, ενώ έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις κοινωνικές ανισότητες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει.

Εξάλλου δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι παρών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που μόλις ξεκίνησε στη Γλασκώβη. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να αναχωρήσει νωρίς αύριο το πρωί για το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας