Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της προκειμένου να αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου σε 1 τρισεκατομμύριο λίρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το σχέδιο Made in UK, Sold To The World έχει σκοπό να βοηθήσει τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες στις παγκόσμιες αγορές.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγαγε περίπου 600 δισ. λίρες στερλίνες σε αγαθά και υπηρεσίες. Αλλά μόνο μία στις 10 βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.

Η Γραμματέας Διεθνούς Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβελιάν δήλωσε ότι είναι «ζωτικό» για τις εταιρείες να «απελευθερώσουν το πλήρες εξαγωγικό δυναμικό τους».

Ως μέρος του σχεδίου των 12 σημείων, κυβερνητικοί φορείς, όπως το UK Export Finance, θα προσφέρουν νέες υπηρεσίες για να βοηθήσουν τους εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Θα υπάρξει επίσης ένα νέο πρόγραμμα εμπορικών εκθέσεων για να βοηθήσει βρετανικές εταιρείες να εκθέσουν τα προϊόντα τους σε διεθνείς εκθεσιακές εκδηλώσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC για το παγκόσμιο εμπόριο Κρις Μόρις σχολίασε πάντως ότι τέτοιοι στόχοι έχουν τεθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν επιτεύχθηκαν.

Αλλά το έργο έχει αποκτήσει μια νέα επείγουσα ανάγκη, επειδή σε άλλες πλούσιες χώρες, οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει πιο γρήγορα από τα lockdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

O παράγοντας Brexit

Ωστόσο, το πλαίσιο που δεν αναφέρει η κυβέρνηση είναι το Brexit.

Επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εξάγει κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου από ό,τι στην ενιαία αγορά.

Εν τω μεταξύ, από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού εκτιμά ότι οι εξαγωγές στην ΕΕ θα είναι περίπου 15% χαμηλότερες μακροπρόθεσμα.

«Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει το Brexit», δήλωσε η Emma Rowland, σύμβουλος πολιτικής στο Institute of Directors.

Υπήρξαν νέες ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να παραβλεφθούν, καθώς παρέμειναν οι μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε.

«Ενώ υπάρχει σημαντικό δυναμικό για εμπορική δραστηριότητα στον ευρύτερο κόσμο, η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μια ρεαλιστική λύση στις προκλήσεις των εξαγωγών στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Μόνο τότε οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή