Την ανιούσα έχει πάρει για τα καλά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τα ηχηρά καμπανάκια να μην μπορούν να αγνοηθούν εύκολα από την Federal Reserve και δη τα πιο σκληροπυρηνικά από τα μέλη της. Μάλιστα, ένας από τους πιο σημαντικούς πληθωριστικούς δείκτες που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα σημείωσε νέο άλμα, δίδοντας νέα πολεμοφόδια στους αξιωματούχους που θέλουν επιτάχυνση του tapering.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, σε σχέση με το αναμενόμενο 0,4% και κατά 5% σε ετήσια βάση, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 1990. Εξαιρούμενων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, η αύξηση για τον δομικό δείκτη διαμορφώθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση, που συνιστά το υψηλότερο σημείο για τον δείκτη από τον Ιανουάριο του 1991.

Συνολικά οι καταναλωτικές δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,3%, μετά το 0,6% του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν πιο μετριοπαθή αύξηση κατά 1%.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση πως ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει και ενδεχομένως να αργήσει να ακολουθήσει μια καθοδική πορεία κοντά στα ανεκτά από την κεντρική τράπεζα επίπεδα του 2%. Επισήμως η Fed επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να καταλαγιάσουν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, όμως πολλοί στους κόλπους της Τράπεζας έχουν αρχίσει να αμφισβητούν ευθέως και ανοιχτά την εκτίμηση αυτή ζητώντας επιτάχυνση του tapering, έτσι ώστε το συμβούλιο να εγκρίνει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Η Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει προς τις αγορές πως δεν πρόκειται να θέσει επί τάπητος την έναρξη της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή