Προτάσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Ο καθηγητής επιμένει στη σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να «θεοποιούμε τους εμβολιασμένους» αφού και αυτοί νοσούν και νοσηλεύονται.

Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», είπε ο καθηγητής.

«Η Πολιτεία μετρά τις νεκροφόρες»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχασε το στοίχημα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί «διστακτικά» και τονίζοντας ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα.

«Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δεν γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η Πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και τους εμβολιασμένους

Σε ό, τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας των πλούσιων χωρών απέναντι στις φτωχές αφήνοντάς τες χωρίς εμβόλια και επισήμανε ότι η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 6%.

«Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας.

Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι», κατέληξε.

Από την άλλη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εμφανίστηκε πιο ήπια, σημειώνοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μόνο οι εμβολιασμοί.

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί και δεν μεταδίδουν. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, αλλά όλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα