Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκη την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στις ΗΠΑ, ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης, αλλά και της Δέλτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.529, το οποίο ονόμασε Όμικρον, στέλεχος «ανησυχίας». Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορωνοϊού που χαρακτηρίζεται έτσι.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθριν Χόκαλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα του στελέχους Όμικρον.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού.

Επίσης το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Παράλληλα η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν κατά της covid-19 τονίζοντας ότι μόλις το 10% των ενηλίκων δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα