Τη λήψη περισσότερων και πιο σκληρών μέτρων για να αναχαιτιστεί η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σημείο αιχμής τη νέα παραλλαγή Όμικρον, ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Μπορίς Τζόνσον οι τοπικοί πρωθυπουργοί Σκοτίας και Ουαλίας.

Η Νικόλα Στάρτζον και ο Μαρκ Ντρέικφορντ ζήτησαν, μεταξύ άλλων, πιο αυστηρούς ελέγχους και επιτήρηση στους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων με την υποχρέωση τους να μπουν σε καραντίνα μίνιμουμ οκτώ ημερών.

Πέραν αυτού οι δύο πρωθυπουργοί ζητούν και την λήψη επιπλέον PCR τεστ κατά την όγδοη μέρα από την άφιξη τους, πέρα από το μοριακό τεστ που οφείλουν να κάνουν –σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν- τη δεύτερη μέρα από την άφιξη τους.

Ειδικά η κυρία Στάρτζον επισημαίνει πως τα έξι κρούσματα Όμικρον που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα στη Σκοτία δεν αφορούσαν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της νοτίου Αφρικής, που έχουν στοχοποιηθεί ως πηγή της παραλλαγής και δεν είχαν καν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει εκεί.

Το στοιχείο αυτό κάνει τις αρχές να φτάνουν στο συμπέρασμα πως η διασπορά της παραλλαγής έγινε μέσα στην τοπική κοινότητα, άγνωστο από ποια αρχική πηγή και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει –σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Σκοτίας- να αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για την συμπεριφορά του νέου στελέχους.

Θυμίζουμε πως στα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι η επανάληψη της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς, η ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και η ενθάρρυνσης της τηλεργασίας. Όμως, πέρα από τη συζήτηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων για τους ταξιδιώτες, έχει φουντώσει η διαμάχη για την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων και στο εσωτερικό της χώρας.

Για παράδειγμα το γεγονός πως εστίαση, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ έχουν μείνει εκτός των νέων μέτρων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η εορταστική εμπορική κίνηση, έχει ξεσηκώσει ήδη έντονες διαμαρτυρίες από ειδικούς επιστήμονες, που θεωρούν πως θα πρέπει και σε αυτά να ισχύουν τα νέα μέτρα για τα καταστήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας