Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να διατηρήσουν το σχέδιο της μηνιαίας αύξησης της παραγωγής τον Ιανουάριο, παρά τις ανησυχίες που δημιουργεί η  απελευθέρωση αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και η νέα παραλλαγή Όμικρον, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του αργού Brent υποχώρησε περισσότερο από ένα δολάριο και διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, πολύ χαμηλότερα από τα 86 δολάρια που είχε ανέλθει τον Οκτώβριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας, Το Νοέμβριο οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την αρχή της πανδημίας.

Ο ΟΠΕΚ+ , όπως προβλέπει η συμφωνία, θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 τα μέλη του είχαν συμφωνήσει σε περικοπές ρεκόρ, καθώς η η ζήτηση κατέρρευσε λόγω πανδημίας.

Η συμφωνία  επιβεβαιώθηκε από ένα προσχέδιο δήλωσης του ΟΠΕΚ+ και πηγές του ΟΠΕΚ+,όπως αναφέρει το Reuters και είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσεουν κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια να ανακτήσουν έδαφος. 

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αγνοήσει επανειλημμένα την πίεση των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς αργού υπό το φόβο ότι η υπερπροσφορά θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη του ενεργειακού τομέα.

Πριν από τη συνάντηση, πηγές ανέφεραν ότι οι αβεβαιότητες της αγοράς έφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων διαφορετικά σενάρια, όπως να μην προχωρήσει ο ΟΠΕΚ+ στην προγραμματισμένη αύξηση ή να είναι μικρότερη η αύξηση.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση 

Τα μέλη του πριν ακόμα εμφανισθεί η παραλλαγή Όμικρον , είχαν σταθμίσει τις επιπτώσες της από την συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου  από ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βρετανία που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να παγώσουν οι τιμές 

Σε αυτό το πλαίσιο ποιαδήποτε απόφαση για αύξηση της παραγωγής λιγότερο από τα 400.000 βαρέλια την ημέρα θα έφερνε τον ΟΠΕΚ σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον εν μέσω των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι ειδικοί του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν σε έκθεση που είδε το Reuters την Τετάρτη ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις επιπτώσεις από τη παραλλαγή Όμικρον, παρόλο που πολλές χώρες εισήγαγαν lockdown και άλλους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα μπορούσε ακόμη να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αποδέσμευσης αποθεμάτων εάν οι τιμές πέσουν σημαντικά, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τουρκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...