Κάθε άλλο παρά εορταστικό μοιάζει το κλίμα στη Wall Street, αλλά και τα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον ρίχνει βαριά τη σκιά της στις αγορές προκαλώντας αμφιβολίες για το ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών από τα χειρότερα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Αν και στη φάση αυτή, η Federal Reserve φαίνεται πως θα επιλέξει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πάταξη του «τέρατος» του πληθωρισμού, τροποποιώντας τη στρατηγική της κατά την τελευταία συνεδρίαση της για τη χρονιά, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Τοπίο στην ομίχλη

Η αβεβαιότητα γύρω από την Όμικρον θα παραμείνει το βασικό στοιχείο και την ερχόμενη εβδομάδα, εν αναμονή και της ετυμηγορίας των φαρμακευτικών εταιρειών των εμβολίων για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων τους, κάτι που θα χρειαστεί αρκετές ημέρες επιστημονικών μελετών ακόμη.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα θετικές ειδήσεις για να «πιαστούν», κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε ένα περιβάλλον επίμονα υψηλού πληθωρισμού και αρχής ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Το τελευταίο ειδικά επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική έκθεση για την απασχόληση, το Νοέμβριο, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους… πάντες.

Η προσθήκη μόλις 210.000 νέων θέσεων εργασίας, ήτοι κάτω από τις μισές σε σχέση με τις 573.000 που περίμεναν οι αναλυτές, ήταν γροθιά στο στομάχι σε ένα διάστημα που η αγορά προσπαθούσε ακόμη με δυσκολία να χωνέψει την προειδοποίηση Πάουελ πως επίκειται επιτάχυνση του tapering από τη Federal Reserve λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, κάτι που φέρνει πιο μπροστά και το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό της ερχόμενης χρονιάς.

Διορθωτικές κινήσεις από την Fed

Οι δηλώσεις Πάουελ στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας πιθανότατα έγιναν εσκεμμένα για να προετοιμάσουν ψυχολογικά τους επενδυτές για αυτό που φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως θα αποφασίσει πλέον το συμβούλιο στην επικείμενη διήμερη συνεδρίαση Τρίτης και Τετάρτης: την επιτάχυνση του tapering.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο ρυθμός της επιτάχυνσης έχει τη σημασία του διότι θα αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του tapering, κάτι που αντιστοίχως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και βέβαια το αν θα υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για δύο, όχι μόνο μία, αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022. Γνωρίζουμε, άλλωστε, μέσα από τις δηλώσεις τους πως πολλά από τα γεράκια του συμβουλίου θέλουν δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στην ερχόμενη χρονιά.

Η ρητορική τους πιθανότατα θα ενισχυθεί μέσα και από τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για το Νοέμβριο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή επιβεβαιώνοντας τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν στην αγορά.

Οι αναλυτές περιμένουν πως ο δείκτης που είχε ήδη «πιάσει» τον Οκτώβριο το υψηλότερο σημείο του εδώ και τριάντα χρόνια, στο 6,2% σε ετήσια βάση, ανέβηκε περαιτέρω αγγίζοντας… ταβάνι στο 6,7% που είναι το μεγαλύτερο νούμερο από το 1982. Επίδοση που, αν επιβεβαιωθεί, θα αιτιολογήσει απόλυτα την επικράτηση της άποψης των γερακιών στους κόλπους της Fed περί επίσπευσης του tapering. Αν και σίγουρα υπάρχει πολύς χρόνος και πολλά πιθανά εμπόδια τους επόμενους μήνες που μπορεί να επηρεάσουν τα δεδομένα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι εκτιμήσεις για τη Wall

Όλα τα παραπάνω δεδομένα σίγουρα δυσκολεύουν τους αναλυτές σε ένα διάστημα που ετοιμάζονται να εκδώσουν τις προβλέψεις τους για το κλείσιμο της χρονιάς για τους δείκτες της Wall Street.

Στις αρχές της χρονιάς, oι προβλέψεις των αναλυτών παρουσίαζαν το κλείσιμο του S&P 500 για το 2021 κατά μέσο όρο στις 3.800 μονάδες. Παρά τους κλυδωνισμούς των τελευταίων ημερών και το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, ο S&P έκλεισε την Παρασκευή στις 4.538 μονάδες, κάτι που σημαίνει πως ήδη βρίσκεται πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Βεβαίως, υπάρχει ακόμη χρόνος για μια πολύ μεγάλη διόρθωση που θα εξανέμιζε τα κέρδη αυτά, όμως αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο.

Παρά και την ασάφεια των ημερών οι νέες προβλέψεις τοποθετούν το κλείσιμο του δείκτη για το 2021, κατά μέσο όρο γύρω στις 4.825 μονάδες, αν και όλοι οι αναλυτές προσπαθούν να διαφυλάξουν τα… νώτα τους προσθέτοντας αρκετούς αστερίσκους με πρώτη και κυριότερη την Όμικρον, τα επίπεδα διασποράς της, το πόσο επικίνδυνη θα αποδειχτεί και πόσο τελικά θα καλύπτεται από τα εμβόλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή