Μία διαδικασία την οποία κάθε άτομο καλείται να περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι, χωρίς αμφιβολία, η αναζήτηση εργασίας. Πολλές φορές, όμως, η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και ενδεχομένως και «επώδυνη», καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η προσφορά είναι μεγάλη αλλά η ζήτηση μικρή.

Σύμφωνα με το CNN business, υπάρχει λύση στο φαινόμενο αυτό και, γενικότερα, στη γρηγορότερη και περισσότερο εύστοχη εύρεση εργασίας και η λύση αυτή είναι η σωστή δικτύωση (networking). Πώς, όμως, θα μπορέσετε να δικτυωθείτε σωστά, ενώ αναζητάτε την επόμενη θέση εργασίας σας;

«Χρησιμοποιήστε» τους γνωστούς που ήδη έχετε

«Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι δεν γνωρίζετε άτομα, σίγουρα υπάρχουν μερικοί που γνωρίζετε και θα μπορούσαν να βοηθήσουν», αναφέρει η Κίμπερλι Κάμινγκς, συγγραφέας του βιβλίου “Next Move, Best Move: Transitioning into a Career You’ll Love”. Τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να προέρχονται από τον οικογενειακό σας περίγυρο, να είναι κάποιος από τους φίλους σας, τους μέντορές σας ή από τους πρώην συνεργάτες σας. Θα μπορούσαν, ακόμη, να είναι άτομα με τα οποία είχατε κάνει εθελοντισμό ή που συμμετέχετε μαζί σε επαγγελματικές οργανώσεις. Σίγουρα, όμως, είναι τα άτομα για τα οποία έχετε ένα καλό προαίσθημα και με τα οποία σας άρεσε αρκετά να συνεργάζεστε. Ενδεχομένως, κάποιο από τα άτομα αυτά να μπορούσε να σας βοηθήσει στην εύρεση εργασίας.

Δώστε τους το βιογραφικό σας, επικοινωνήστε και κρατήστε επαφή με κάποιον διευθυντή προσλήψεων, κάντε συστάσεις και ρωτήστε τους πώς κατάφεραν να κάνουν καριέρα στον κλάδο που κι εσείς επιθυμείτε να διαπρέψετε.

Να είστε σαφείς

Όταν προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με άτομα που γνωρίζετε οι ίδιοι, προσπαθήστε να είστε σαφείς. Γράψτε μία παράγραφο στην οποία θα λέτε «Ψάχνω για αυτό, έχω κάνει αυτό. Τώρα, θέλω να κάνω αυτό και θα με ενδιέφερε αυτό, ή θα ήθελα η επόμενη θέση εργασίας μου να είναι αυτή». Εάν υπάρχει κάποιος στην εταιρεία στην οποία επιθυμείτε να κάνετε αίτηση που να γνωρίζετε, προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή μαζί του. Μπορείτε να πείτε ότι: Αναζητώ εργασία και, πρόσφατα, έκανα αίτηση για μία θέση στην εταιρεία σας και αναρωτιόμουν εάν έχετε λίγα λεπτά να με κατατοπίσετε και να μου πείτε ορισμένα πράγματα για την εταιρεία.

Τα άτομα που γνωρίζετε γνωρίζουν άλλα άτομα και, έτσι, θα μπορούσατε να αποκτήσετε ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών, εάν είναι οι ίδιοι πρόθυμοι να σας φέρουν σε επαφή με τους γνωστούς τους. Για να το επιτύχετε αυτό θα μπορούσατε να θέσετε το εξής ερώτημα: Γνωρίζετε κάποιον που θα μπορούσε να με βοηθήσει; Θα μπορούσατε να με φέρετε σε επαφή μαζί του; Αυτό θα μπορούσε να σας ανοίξει μερικές πόρτες και, πιθανώς, να έρθετε σε επαφή με κάποιον διευθυντή προσλήψεων ή κάποια εταιρεία πρόσληψης προσωπικού.

Προσπαθήστε να «σπάσετε τον πάγο»

Πολλές φορές μπορεί το δικό σας δίκτυο επαφών να μην σας καλύπτει για τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Έτσι, μία πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο, ενδεχομένως, να σας βοηθήσει να βρείτε τους εργοδότες για τους οποίους θα θέλατε να εργαστείτε ή τους επαγγελματίες που έχουν κάνει την αλλαγή στην καριέρα τους την οποία επιθυμείτε να κάνετε κι εσείς.

Ίσως να είναι δύσκολο να έρθετε σε επαφή με κάποιον που δεν γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει πιο εύκολο. Προσπαθήστε να βρείτε κάτι κοινό με το άτομο αυτό, κοιτάζοντας το προφίλ του στο LinkedIn ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή επιβραβεύστε ή και συγχαρείτε το άτομο αυτό για κάποιο βραβείο ή για κάποια προαγωγή που έλαβε πρόσφατα, ενώ μπορείτε να πείτε πόσο σας άρεσε κάποια δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βασικότερο είναι να δείξετε ότι έχετε κάνει έρευνα και να είστε σαφείς ως προς αυτό που ζητάτε. Προσπαθήστε να κάνετε καλή εντύπωση και να φανείτε σαν κάποιος που θέλει να μάθει από το άτομο αυτό.

Κάντε πρώτα μία έρευνα

Πριν την οποιαδήποτε συνάντηση, προσπαθήστε να είστε καλά προετοιμασμένοι. Κάντε έρευνα για το άτομο με το οποίο θα συναντηθείτε και την εταιρεία στην οποία εργάζεται ώστε να μπορείτε να θέσετε εύστοχες ερωτήσεις. Αν συναντάτε το άτομο αυτό για πρώτη φορά, προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για το υπόβαθρό τους και την εμπειρία του.

Ο στόχος, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, είναι να έρθετε σε επικοινωνία με το άτομο αυτό. Όπως αναφέρει και η Κάμινγκς: «Στην πρώτη αυτή συζήτηση ο στόχος δεν είναι μα δείξετε ότι θέλετε να αυξήσετε τις επαφές σας, για να βρείτε κάποια εργασία. Πρέπει, αρχικά, να βεβαιωθείτε ότι χτίζεται κάποιου είδους σχέση με το άτομο αυτό και ότι επικοινωνείτε μαζί του», χωρίς αυτό να σημαίνει, αναγκαστικά, ότι δεν μπορείτε να αναφέρετε ότι ψάχνετε εργασία.

Παραμείνετε σε «χαλαρή επαφή»

H δικτύωση είναι μία συνεχής διαδικασία, καθώς το να συναντήσεις απλά κάποιον είναι ένα πρώτο στάδιο, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είσαι στο δίκτυο επαφών του.

Η Κάμινγκς προτείνει, μετά τη συνάντηση αυτή, να επικοινωνήσετε μαζί τους για να τους ευχαριστήσετε για τον χρόνο τους, αναφέροντας κάτι που ειπώθηκε κατά τη συνάντηση και το βρήκατε εξαιρετικά βοηθητικό ή ενδιαφέρον.

Το «μυστικό» είναι να παραμείνετε σε «χαλαρή επαφή». Υπάρχουν, πλέον, πολλές πλατφόρμες που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε επαφή με τα άτομα αυτά. Μπορείτε να στείλετε ένα email για ένα ενδιαφέρον άρθρο που πιστεύετε ότι θα άρεσε στο άτομο αυτό, σχολιάστε μία δημοσίευσή του στο LinkedIn ή στείλτε του μήνυμα στο Twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive