Από την επόμενη ενημέρωση των συσκευών τους, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν iPhone, να ενεργοποιούν μία λειτουργία, που, καιρό τώρα, ζητούν οι γονείς και όσοι επιθυμούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών, ενώ αυτά χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές τους συσκευές – μία λειτουργία, δηλαδή, που θα προειδοποιεί τους χρήστες κάτω των 18 ετών, στις ΗΠΑ, πριν στείλουν ή ανοίξουν μηνύματα με γυμνές φωτογραφίες.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν θα ειδοποιεί τους γονείς, όταν τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 13 ετών, βλέπουν ή στέλνουν γυμνές φωτογραφίες. Αυτή η απόφαση εγκωμιάσθηκε από ορισμένους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, έτσι, προστατεύεται το απόρρητο επικοινωνίας των παιδιών, έχει, όμως, δυσαρεστήσει όσους υποστηρίζουν ότι καθιστά τα παιδιά ευάλωτα σε «αρπακτικά και νταήδες».

«Θα έπρεπε να ειδοποιούνται οι γονείς των παιδιών κάτω των 13 ετών», δήλωσε ο Στίφεν Μπάλκαμ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Family Online Safety Institute.

H νέα λειτουργία της Apple, που θα είναι διαθέσιμη από αυτό τον μήνα στο iOS 15.2, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να εξασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων των γονέων και των παιδιών, όταν αναπτύσσουν νέα προϊόντα, και κατά ποσό τα παιδιά μπορούν από μόνα τους να «ελέγχουν τους εαυτούς τους» κατά τη χρήση της τεχνολογίας.

Πολλοί γονείς θα έλεγαν ότι είναι φυσιολογικό —ακόμα και αναμενόμενο— να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι κάνουν τα παιδιά τους, όταν χρησιμοποιούν τις συσκευές που έχουν στην κατοχή τους. Όλο και περισσότερα παιδιά, σήμερα, κάτω των 13 ετών, ενδίδουν στο sexting, ενώ έχουν αυξηθεί και οι παιδεραστές μέσω του διαδικτύου.

Η Thorn, τεχνολογικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στην προστασία των παιδιών από τη διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση, δημοσίευσε, τον περασμένο μήνα, έκθεση που δείχνει ότι από τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 14% ανέφεραν ότι δημοσίευσαν φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο, κατά το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το περσινό 6%. Η Thorn διεξήγαγε διαδικτυακές έρευνες σε 1.000 παιδιά ηλικίας 9 έως 17 ετών, τόσο το 2020 όσο και το 2019. Το 2020, από τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 21% ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά της ηλικίας τους να μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες, σε σχέση με το 13%, κατά το προηγούμενο έτος.

Το να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να το σκεφτούν πριν στείλουν ή ανοίξουν μία γυμνή φωτογραφία, θα μπορούσε να τα αποτρέψει από το να πάρουν κάποια βιαστική απόφαση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για αυτά, σύμφωνα με την Apple. Τα παιδιά, μερικές φορές, μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες άλλων παιδιών ως ένα είδος bullying, με ορισμένους εφήβους να έχουν προβεί σε αυτοκτονίες κατόπιν τέτοιων περιστατικών. Σε πολλές πολιτείες, είναι παράνομο τα παιδιά να έχουν γυμνές φωτογραφίες άλλων ανηλίκων στα τηλέφωνά τους, ακόμα κι αν η ανταλλαγή των εν λόγω φωτογραφιών ήταν συναινετική.

Η οργάνωση που διευθύνει ο κ. Μπάλκαμ προτρέπει, εδώ και χρόνια, την Apple να λάβει δράση για το ζήτημα των φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο στις οποίες απεικονίζονται ή και στέλνονται σε παιδιά. Χαιρέτησε την απόφαση της Apple να κάνει ορισμένα βήματα για να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και είπε ότι, κανονικά, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και οι γονείς.

Αυτό το εργαλείο κατά του sexting ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους μαζί με μία άλλη πρωτοβουλία που είχε ως στόχο την προστασία των θυμάτων της παιδικής πορνογραφίας. Η Apple σκόπευε να αναπτύξει ένα σύστημα που θα εντόπιζε εικόνες παιδικής πορνογραφίας και θα ειδοποιούσε την εταιρεία, εάν αντιλαμβανόταν ότι ορισμένες από αυτές ανέβαιναν στο iCloud, τo cloud πρόγραμμα αποθήκευσης της Apple. Της ασκήθηκε, ωστόσο, κριτική ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν καταχρηστικά το εν λόγω εργαλείο, που εντοπίζει το περιεχόμενο των χρηστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Apple να ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη συλλογή στοιχείων ώστε να αναπτύξει το εργαλείο αυτό. Συνεπώς, αυτή η λειτουργία δεν θα είναι διαθέσιμη στο iOS 15.2.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα απορρήτου αναφέρουν ότι η λύση της Apple κατά του sexting προστατεύει τα παιδιά και το απόρρητό τους.

«Η ιδέα να ειδοποιούνται οι γονείς των παιδιών κάτω των 13 ετών θα έχει αποτέλεσμα, μόνο εάν έχουν μία υγιή σχέση με το παιδί τους», δήλωσε η Ελίσα Ρεντμάιλς, ακαδημαϊκός που ασχολείται με θέματα απορρήτου και μέλος ΔΕΠ στο Max Planck Institute for Software Systems.

Στην περίπτωση των νέων LGBTQ, για παράδειγμα, ο γονέας που βλέπει μία φωτογραφία που αποκαλύπτει κάτι για τη σεξουαλικότητα του παιδιού του θα μπορούσε να προκαλέσει τσακωμούς ή ακόμα και κακοποίηση, συνέχισε η ίδια.

Αν ειδοποιούνται οι γονείς δίνεται, επίσης, η εντύπωση στα παιδιά ότι τα παρακολουθούν, προσέθεσε.

Mηχανικός της Apple, που μίλησε εκ μέρους της εταιρείας για την εν λόγω λειτουργία ανέφερε ότι, αρχικά προβλεπόταν ότι τα παιδιά, τα οποία θα λάμβαναν ειδοποιήσεις για γυμνές φωτογραφίες, θα ενημερώνονταν, επίσης, ότι θα ειδοποιούνταν και οι γονείς τους, εάν συνέχιζαν. Παρόλο που το εν λόγω μήνυμα θα ήταν με τέτοιο τρόπο μορφοποιημένο ώστε να είναι ξεκάθαρο, κάποια παιδιά, ενδεχομένως, να το αγνοούσαν ή και να μην καταλάβαιναν τις συνέπειες των πράξεών τους, όπως υποστήριξε ο μηχανικός.

Το σύστημα αυτό που αποφάσισε να εφαρμόσει η Apple είναι αποτελεσματικό για ζητήματα προστασίας των πολιτών, ανέφερε ο ίδιος. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθούν τις συσκευές των παιδιών τους με διάφορους άλλους τρόπους, όπως με το να ελέγχουν τα μηνύματα και τις φωτογραφίες τους (εάν δεν τα έχουν διαγράψει).

Η εταιρεία ελπίζει ότι, έτσι, θα αποτρέψει τα παιδιά από το να μοιράζονται φωτογραφίες με παιδεραστές. Έρευνα που διεξήχθη από τη Thorn έδειξε ότι από τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, που μοιράστηκαν γυμνές φωτογραφίες, το 36% το έκαναν με άτομα που πίστευαν ότι ήταν 18 ετών και άνω.

Πώς θα λειτουργεί το νέο εργαλείο ασφαλείας της Apple;

Όταν κυκλοφορήσει το iOS 15.2, αναμένεται ότι θα διαθέτει αυτή τη νέα δυνατότητα ασφάλειας επικοινωνίας, μέσω της λειτουργίας Family Sharing, την οποία οι γονείς θα πρέπει να ενεργοποιήσουν από το τηλέφωνό τους. Όταν είναι ενεργοποιημένη, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή του παιδιού θα εντοπίζει τις γυμνές φωτογραφίες που θα λαμβάνει το παιδί από εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή που το ίδιο το παιδί ανεβάζει στην εφαρμογή. Η γυμνή αυτή φωτογραφία στην εφαρμογή θα εμφανίζεται θολή—μέχρι το παιδί να επιλέξει να την ανοίξει.

Απόπειρες αποστολής ή λήψης τέτοιων φωτογραφιών θα ενεργοποιούν μία ειδοποίηση που θα ρωτάει τα παιδιά εάν θέλουν να συνεχίσουν. Θα λαμβάνουν, ακόμη, ένα δεύτερο μήνυμα που θα τα προτρέπει να μιλήσουν με κάποιον που εμπιστεύονται, εάν νιώθουν ότι τους ασκείται πίεση να δουν ή να στείλουν γυμνές φωτογραφίες. Θα τους δίνεται, ακόμη, η επιλογή, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, να στείλουν μήνυμα σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται για να τα βοηθήσει.

Η Apple διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν θα έχει πρόσβαση στα μηνύματα ή τις εικόνες στους διακομιστές της, καθώς θα είναι κρυπτογραφημένα.

Θα υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας αυτής σε οποιονδήποτε λογαριασμό χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 18 ετών, εφόσον οι λογαριασμοί των παιδιών συνδέονται με τους λογαριασμούς των γονέων τους, μέσω της λειτουργίας Family Sharing.

Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται, επίσης, και σε όσους κάνουν update στα iPadOS 15 και MacOS, τα οποία έχουν τις δικές τους εκδόσεις των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το θάμπωμα της εικόνας και οι ειδοποιήσεις θα λειτουργούν μόνο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Apple. Η δυνατότητα αυτή δεν θα ισχύει για εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τρίτων, όπως το WhatsApp και το Signal, ή για τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που δίνουν τη δυνατότητα κοινής χρήσης φωτογραφιών, όπως το Instagram και το Snapchat.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα