Να ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη δόση, νωρίτερα από το αναμενόμενο, προειδοποίησε το κοινό ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δεδομένων των στοιχείων της προκαταρκτικής μελέτης της εταιρείας που έδειξε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον υπονομεύει τα προστατευτικά αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιοποίησαν το πρωί οι Pfizer/BioNTech, η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική για την εξουδετέρωση της Όμικρον, ωστόσο με μόνο δύο δόσεις μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα προστασίας του οργανισμού έναντι της Όμικρον. Αν και το εμβόλιο, ακόμη και με δύο μόνο δόσεις, συνεχίζει να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και, όπως εξήγησε ο κύριος Μπουρλά, θα χρειαστούν επιπλέον δοκιμές για περίπου άλλες δύο εβδομάδες για να υπάρξουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο με βάση αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής, μιλώντας στο CNBC ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί και τέταρτη ενισχυτική δόση.

«Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, διότι έχουμε ακόμη πολύ λίγες πληροφορίες. Όμως, είναι πιθανόν να χρειαστούμε (τέταρτη δόση) γρηγορότερα» σχολίασε.

Θυμίζουμε πως σε δηλώσεις του παλαιότερα, ο κύριος Μπουρλά είχε προβλέψει πως θα χρειαζόταν τέταρτη δόση, μέσα σε περίπου 12 μήνες, από την τρίτη δόση.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα κάλεσε τον κόσμο να προχωρήσει στις ενισχυτικές δόσεις, για καλύτερη δυνατή προστασία, ενώ προέβλεψε υποχώρηση των κρουσμάτων και λιγότερες νοσηλείες με τη δρομολόγηση του νέου χαπιού της εταιρείας κατά του κορωνοϊού, του Paxlovid.

H εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για έγκριση της χρήσης του αντι-Covid χαπιού της σε διεθνείς φαρμακευτικές αρχές, όπως ο ευρωπαϊκός οργανισμός ΕΜΑ και το αμερικανικό FDA. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τις κλινικές μελέτες της χρήσης του χαπιού, που εκτιμάται πως οδηγεί σε μείωση της νοσηλείας και του θανάτου από τη νόσο σε ποσοστό 89%. Μάλιστα, ο κύριος Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του χαπιού και έναντι της Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης