Καθώς οι Αμερικανοί συρρέουν στα αεροδρόμια για τα ταξίδια των διακοπών, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για έναν χειμώνα κυβερνητικών καταστολών. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά οι διαταραχές που προκαλεί ο Covid-19 είναι πιθανό να φέρουν νέες αναταραχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα 2,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες που πέρασαν από τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων των ΗΠΑ στις 19 Νοεμβρίου την έκαναν την πιο πολυσύχναστη ημέρα αεροπορικών ταξιδιών από την έναρξη του Covid-19, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών. Ο οργανισμός αναμένει ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Ευχαριστιών, μια ελαφρά πτώση από τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Όμως η Delta Air Lines αναμένει ότι ο αριθμός των επιβατών της θα τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ προσπαθούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη από την ανάκαμψη της ζήτησης από την πλευρά των επιβατών. Ορισμένες, όπως η αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων American Airlines, χρειάστηκε να ακυρώσουν πτήσεις. Ωστόσο, το μόνο πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούν είναι ότι οι κυβερνήσεις θα τους προσγειώσουν βίαια – σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Με τα ποσοστά μολύνσεων στα ύψη, η Αυστρία έχει ήδη επιβάλει άλλο ένα εθνικό lockdown. Το παράδειγμά της μπορεί να ακολουθήσουν μεγαλύτερες χώρες όπως η Γερμανία.

Οι αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα, επειδή η έδρα τους είναι μια πραγματική ενιαία αγορά, με μόνο μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ασκεί πίεση. Εντός της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία παραμένουν εθνικές και όχι συλλογικές. Επομένως, η έδρα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στην Ιρλανδία μπορεί να είναι πλήρως ανοιχτή, αλλά οι προορισμοί που βρίσκονται 90 λεπτά μακριά μπορεί να είναι κλειστοί. Καθώς το lockdown της Αυστρίας γινόταν ολοένα και πιο αναπόφευκτο, οι μετοχές της Ryanair και των αερομεταφορέων όπως η easyJet με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η γερμανική Lufthansa έχασαν περίπου το 10% της αγοραίας τους αξίας.

Και οι δύο ήπειροι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Οι διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς που ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου προκαλούν τη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετανάστευση στον κόσμο και το 2022 επικαλύπτεται εν μέρει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Μια ακύρωση ταξιδιών για διακοπές στη Λαϊκή Δημοκρατία δεν θα επηρεάσει μόνο τις μετακινήσεις εντός της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, αλλά θα επηρεάσει και τις διεθνείς πτήσεις για μήνες.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τις αεροπορικές εταιρείες παντού. Αλλά είναι ιδιαίτερα κακό μαντάτο για τους επενδυτές σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα διεθνή ταξίδια διακινούν το ένα πέμπτο των επιβατών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά περίπου το 85% στην Ευρώπη. Αυτό κάνει  Ryanair, που σύμφωνα με τη Refinitiv, είναι διπλάσια των προβλεπόμενων πωλήσεών της, να φαίνεται γενναιόδωρη σε σύγκριση με την επιχειρησιακή αξία της American Airlines που ισούται με μόλις μια φορά τα προβλεπόμενα έσοδα. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παραμείνουν στο έδαφος, και το ίδιο ισχύει για τους επενδυτές των αεροπορικών εταιρειών της γηραιάς ηπείρου.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News