Την εφαρμογή της ιστορικής παγκόσμιας συμφωνίας για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο, όπως συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, πρόθεση της Ε.Ε. είναι να βγει… μπροστά στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας με στόχο την προαγωγή της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της σταθερότητας στο πλαίσιο φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών.

«Βγαίνοντας σταδιακά από τη σκιά της πανδημίας, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τις οικονομίες μας σε νέες βάσεις. Θέλουμε, λοιπόν, όχι μόνο να ανακάμψουμε, αλλά να μπούμε σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης» επεσήμανε ο κ. Τζεντιλόνι, κάνοντας ειδικά λόγο και στο ανησυχητικό περιεχόμενο που περιλάμβαναν τα έγγραφα των OpenLux και Pandora, η διαρροή των οποίων επιβεβαίωσε τις ανισότητες που υπάρχουν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

«Φέτος τον Οκτώβριο, 137 χώρες υποστήριξαν μια ιστορική πολυμερή συμφωνία για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας φορολογίας των εταιρειών, αντιμετωπίζοντας μακροχρόνιες αδικίες και, παράλληλα, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα. Μόλις δύο μήνες αργότερα, κάνουμε το πρώτο βήμα για να τερματίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω, που ζημιώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οικονομίες της» εξήγησε.

Η οδηγία λοιπόν που δρομολογείται αφορά στην εφαρμογή του ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν είτε την μητρική εταιρεία είτε θυγατρικές εταιρείες εντός της Ε.Ε.

Ο νέος συντελεστής θα εφαρμοστεί κατά τρόπο πλήρως συμβατό με το δίκαιο της Ε.Ε. και για το λόγο αυτό θα ακολουθήσει και δεύτερη οδηγία το ερχόμενο καλοκαίρι που θα αφορά την εφαρμογή του έτερου πυλώνα της συμφωνίας στον ΟΟΣΑ, ήτοι δηλαδή την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων.

Εάν ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής δεν επιβάλλεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει μια εταιρεία με χαμηλή φορολογία, υπάρχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες το κράτος μέλος της μητρικής εταιρείας εφαρμόζει συμπληρωματικό φόρο. Η πρόταση διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματική φορολόγηση σε περιπτώσεις που η μητρική εταιρεία βρίσκεται εκτός της Ε.Ε., ήτοι δηλαδή σε χώρα με χαμηλή φορολογία η οποία δεν εφαρμόζει ισοδύναμους κανόνες.

Στόχος είναι οι προτάσεις της Κομισιόν να τεθούν σε μια πρώτη συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. τον Ιανουάριο και σε συνεργασία με τη γαλλική προεδρία (που θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2022) να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία, ώστε το νέο πλαίσιο να επικυρωθεί από την Ευρωβουλή και τα εθνικά κοινοβούλια πριν το χρονικό όριο που έχει τεθεί παγκοσμίως από τον ΟΟΣΑ, για το 2023.

Πάντως, ο κύριος Τζεντιλόνι επεσήμανε πως ο πόλεμος κατά της φοροαποφυγής δεν πρόκειται να επιλυθεί με μία και μόνο μάχη. Για το σκοπό αυτό, την επόμενη χρονιά, η Κομισιόν θα δρομολογήσει μια νέα πρόταση περί διαφάνειας, η οποία θα απαιτεί από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές στους οποίους υπόκεινται, όπως επίσης να ξεκινήσουν να δίδουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές πληροφορίες αναφορικά με τα assets που διαθέτουν σε κρυπτονομίσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή