Αρκετά καλή επίδοση έναντι της Όμικρον εμφανίζει μια τρίτη δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Oξφόρδης, σε αντίθεση με το κινεζικό Sinovac, η ενισχυτική δόση του οποίου αποδεικνύεται ανεπαρκής απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα από ανεξάρτητους ερευνητές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ενισχυτική δόση του συγκεκριμένου σκευάσματος αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα έναντι της Όμικρον και μάλιστα σε ανάλογα επίπεδα όσο δύο δόσεις του σκευάσματος έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρησιμοποιείται για την ώρα στα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και Βρετανία, αλλά η μελέτη θα ενταχθεί στο φάκελο προώθησης του εμβολίου, ειδικά σε χώρες όπου τα ποσοστά πρώτων εμβολιασμών παραμένουν χαμηλά. Σίγουρα δε, η εταιρεία ελπίζει να καταφέρει να ενταχθεί και στα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων των δυτικών κυρίως κρατών.

Χαμηλότερη τύχη θα έχει η προώθηση του κινεζικού Sinovac δεδομένου πως νέα μελέτη από ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έδειξε πως ακόμη και η ενισχυτική δόση του συγκεκριμένου σκευάσματος έχει χαμηλές επιδόσεις έναντι της Όμικρον.

Στη μελέτη, σε κάθε δέκα άτομα που είχαν λάβει τρεις δόσεις Sinovac, κανένα δεν έδειξε να έχει επαρκή επίπεδα αντισωμάτων έναντι της Όμικρον.

Ωστόσο, όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση εμβολίου Pfizer/BioNTech μετά από δύο δόσεις Sinovac είχαν πολύ καλύτερη ανοσολογική προστασία έναντι του νέου στελέχους. Συγκεκριμένα στους δέκα που έλαβαν ενισχυτική δόση Pfizer μετά από δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου, οι εννέα είχαν επαρκή επίπεδα αντισωμάτων έναντι της Όμικρον.

Πάντως, η ίδια η Sinovac προ ημερών είχε υποστηρίξει πως τρεις δόσεις του εμβολίου της είναι αρκετά αποτελεσματικές στην βελτίωση της δυνατότητας του οργανισμού να απωθήσει τη δράση της Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα