Στο διάστημα πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον είχε διαφανεί ότι θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε την έλευση του νέους έτους 2022 με τρόπο που να θυμίζει κάτι από την προ-Covid-19 περίοδο στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο η ραγδαία ανατροπή του σκηνικού που προκάλεσε η εμφάνιση της Ομικρον και η μεγάλη εξάπλωση της νέας παραλλαγής σε όλο τον κόσμο, αλλάζει δραματικά τα δεδομένα ενόψει και των γιορτασμών για την Πρωτοχρονιά.

Στη Νέα Υόρκη, ο εορτασμός της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Times Square θα «περιοριστεί», με λιγότερους συμμετέχοντες, ενώ όλοι θα απαιτείται να φορούν μάσκα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το γραφείο του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη, όπου η εξάπλωση του Όμικρον είναι εκτεταμένη, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ακυρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις τους.

Άλλες πάλι πόλεις σε όλο τον κόσμο με παραδοσιακά εμβληματικούς εορτασμούς εξακολουθούν να σχεδιάζουν να φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις τους, αλλά με προφυλάξεις ασφαλείας.

Οι πόλεις που ακύρωσαν τις εκδηλώσεις

Οι ακόλουθες πόλεις (ή κράτη) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ακυρώνουν τις εκδηλώσεις τους:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Γερμανία θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές για να περιορίσει την εξάπλωση της Covid από τις 28 Δεκεμβρίου και θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνονται οι εκδηλώσεις με τα πυροτεχνήματα στο Βερολίνο, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου γίνονται εκδηλώσεις με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, όπως το Μόναχο και η Φρανκφούρτη.

Από τις 28 Δεκεμβρίου, θα επιτρέπεται το πολύ 10 άτομα να συναντώνται σε ομάδες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, είπε ο Σολτς. Τα παιδιά 13 ετών και κάτω εξαιρούνται από τους νέους περιορισμούς επικοινωνίας.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Οι δημόσιοι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στη Σκωτία θα ακυρωθούν, δήλωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Η πρωθυπουργός της χώρας εξήγησε τις λεπτομέρειες για τους περιορισμούς μετά τα Χριστούγεννα σε μεγάλες εκδηλώσεις με τις οποίες επιδιώκεται να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Η Στέρτζον σημείωσε ότι η απόφαση αυτή «θα σημαίνει επίσης δυστυχώς ότι οι μεγάλης κλίμακας εορτασμοί Hogmanay δεν θα συνεχιστούν. Ξέρω πόσο απογοητευτικό θα είναι αυτό για όσους ανυπομονούν για αυτές τις εκδηλώσεις».

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η προγραμματισμένη εκδήλωση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Λονδίνο ακυρώθηκε λόγω ανησυχιών για την πορεία της Covid, έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου Σταντίκ Καν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε την εκδήλωσή μας για την Πρωτοχρονιά στην πλατεία Τραφάλγκαρ», ανέφερε το tweet του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας. «Η ασφάλεια όλων των Λονδρέζων πρέπει να ιεραρχηθεί πρώτη».

Εκτιμάται ότι ο εορτασμός αναμενόταν να φιλοξενήσει 6.500 άτομα στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

Η τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας του Δελχί, η οποία περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών, πολιτικών και άλλων φεστιβάλ μέχρι νεωτέρας λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

Όλοι οι αξιωματούχοι «θα διασφαλίσουν ότι δεν πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις/συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων ή της

Πρωτοχρονιάς» στην περιοχή, σύμφωνα με την εντολή που εξέδωσε η κυβέρνηση του Δελχί.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με 50% χωρητικότητα.

ΠΑΡΙΣΙ

Το Παρίσι ακύρωσε την τελετή με τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα πάνω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να υποδεχθεί το Νέο Έτος λόγω της νέας έκρηξης του κορωνοϊού που μαστίζει τη Γαλλία.

«Τα πυροτεχνήματα δεν θα γίνουν, ούτε δυστυχώς θα υπάρξουν DJ sets», ανακοίνωσε το γραφείο του δημάρχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ότι τα μεγάλα δημόσια πάρτι και τα πυροτεχνήματα θα απαγορευθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συνέστησε ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα να κάνουν self-test πριν βρεθούν μαζί σε οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια, σύμφωνα με το Reuters.

ΡΩΜΗ

Στην Ιταλία, η Ρώμη είναι μεταξύ πολλών πόλεων που αποφάσισαν να ακυρώσουν τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση της Covid.

Η περιοχή της Καμπανίας έχει επίσης απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου. Η Βενετία ακύρωσε επίσης τις υπαίθριες συναυλίες της και τα πυροτεχνήματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Εκδηλώσεις που προγραμματίζονται

Πάντως δεν έχουν ανακαλέσει όλες οι πόλεις του κόσμου τους εορτασμούς τους για την έλευση του 2022. Ακολουθούν μερικές από τις πόλεις που φημίζονται παραδοσιακά για τα εξαιρετικά πυροτεχνήματα και τις μεγάλες εκδηλώσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που εξακολουθούσαν να προχωρούν με τα σχέδιά τους από τις 21 Δεκεμβρίου:

ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης θα πραγματοποιήσει τους εορτασμούς της, αλλά με ορισμένες προειδοποιήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με την Bangkok Post, επιτρέπονται μόνο οι υπαίθριοι χώροι. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να υποβληθούν σε εξετάσεις εντός 72 ωρών και να εγγραφούν για να παραστούν.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ

Η όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να επιτρέπει τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις για τους κατοίκους της, σύμφωνα με τον τουριστικό ιστότοπο της, αλλά με πολλούς ελέγχους ασφαλείας. Αυτά περιλαμβάνουν πρόωρο κλείσιμο των χώρων και αυστηρές απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

ΝΤΟΥΜΠΑΙ

Σύμφωνα με το VisitDubai.com, τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και οι σχετικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται στην ταράτσα του Burj Khalifa, του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, εξακολουθούν να προγραμματίζονται. Το εμιράτο απαιτεί από τους επισκέπτες που θέλουν να παραστούν στη γιορτή, να εγγραφούν πρώτα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή U by Emaar για να λάβουν μεμονωμένους κωδικούς QR που θα επιτρέπουν την πρόσβαση.

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ

Ο μαγνήτης των τυχερών παιχνιδιών της Αμερικής εξακολουθεί να σχεδιάζει την εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τις οροφές οκτώ ξενοδοχείων-καζίνο στο Στριπ για οκτώ λεπτά, σύμφωνα με το Las Vegas Review Journal. Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίδειξη πυροτεχνημάτων στο κέντρο του Λας Βέγκας.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ

Αφού ακύρωσε τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η πρωτεύουσα των εορταστικών εκδηλώσεων της Βραζιλίας, άλλαξε πορεία αυτή την εβδομάδα.

«Θέλουμε να γιορτάσουμε το τέλος του χρόνου με ήρεμο, ασφαλή και οργανωμένο τρόπο. Συναντηθήκαμε με την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα ήταν ασφαλές να πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς της πόλης σύμφωνα με τις διατάξεις που παρουσίασε η δημοτική αρχή», είπε ο δήμαρχος Εντουάρντο Πάες. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να μένουν κοντά στα σπίτια τους για να «αποφύγουν τα περιττά ταξίδια».

ΣΙΔΝΕΪ

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας προχωρά στα εορταστικά της σχέδια, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν εισιτήρια για να παρευρεθούν φέτος, σύμφωνα με τον ιστότοπο της πόλης του Σίδνεϊ για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Δεν απαιτούνται πλήρεις εμβολιασμοί, αλλά ενθαρρύνονται ιδιαίτερα.

ΤΑΪΠΕΙ

Η μεγαλύτερη πόλη στο νησί της Ταϊβάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ετήσια επίδειξη αντίστροφης μέτρησης και πυροτεχνήματα στον πανύψηλο ουρανοξύστη Taipei 101, σύμφωνα με τους Taipei Times και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης