Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε 17.172 νέες, επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 16.432 κρούσματα, είχε καταγραφεί στις 28 Ιανουαρίου, όταν την Πορτογαλία σάρωνε το κύμα που είχε προκληθεί από την παραλλαγή Άλφα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 37.000 γύρω στις 7 Ιανουαρίου. Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας προκαλεί «τεράστια πίεση σε ορισμένες υπηρεσίες», ιδίως στην ιχνηλάτηση των επαφών και των αλυσίδων μετάδοσης, επισήμανε.

Η Πορτογαλία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έγινε κυρίαρχη πριν από τα Χριστούγεννα, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με 89,3% – βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 936 ασθενείς, εκ των οποίων οι 152 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συγκριτικά, στην κορύφωση του κύματος του προηγούμενου χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν περίπου 7.000 και από αυτούς οι 900 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την Κυριακή, η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο μπαρ και νάιτκλαμπ για να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Για να περιοριστούν οι επαφές, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 25 Νοεμβρίου ότι οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα