Με σταθεροποιητικές τάσεις κινούνται σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή άνοδο, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η ζήτηση καυσίμων θα συνεχίσει να ενισχύεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι αναμενόταν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ τίθενται σε διαπραγμάτευση στο υψηλότερο επίπεδο από την εμφάνιση της Όμικρον στα τέλη Νοεμβρίου, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν επηρέασε τη ζήτηση καυσίμων όσο οι προηγούμενες παραλλαγές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI αυξήθηκαν 16 σεντς, ή 0,2%, στα 81,38 δολάρια το βαρέλι στις 7.31 το πρωί, μετά το χθεσινό +3,8%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του Brent αυξήθηκαν κατά 2 σεντς στα 83,74 δολάρια το βαρέλι, μετά το +3,5% της προηγούμενης συνεδρίασης.

«Ενώ ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η Fed θα [χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να] μειώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος ενίσχυσε τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, συμπλήρωσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι σε θέση να αφήσει ανέπαφη την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση αργού πετρελαίου που είναι ευαίσθητη απέναντι στην πορεία της ανάπτυξης», δήλωσε ο Leona Liu, αναλυτής στη DailyFX.

Ωστόσο, τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) παρουσίασαν μια πιο αδύναμη εικόνα σε σχέση με τη ζήτηση καυσίμων, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μείωση των αποθεμάτων αργού από την αναμενόμενη.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του APΙ, έναντι 1,9 εκατ. βαρελιών που προέβλεπαν οι αναλυτές της δημοσκόπησης του Reuters.

Ωστόσο, στήριγμα για την αγορά είναι η αναβάθμιση των προβλέψεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια, σύμφωνα με τις οποίες η συνολική ζήτηση των ΗΠΑ φαίνεται να αυξάνεται κατά 840.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 700.000 βαρέλια την ημέρα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Madhavi Mehta, ερευνητής εμπορευμάτων αναλυτής στην Kotak Securities «ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον υποδεικνύει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί σύντομα σε σχέση με την πανδημία. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το πετρέλαιο, καθώς οι χώρες δεν είναι πιθανό να καταφύγουν σε αυστηρά lockdown».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές