Μπορεί ο τιμάριθμος λιανικής στις ΗΠΑ να έπιασε χθες… ταβάνι, όμως ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε μετριοπαθή αύξηση, δίδοντας μικρές ανάσες στην αγορά, καθώς οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων φαίνεται πως καταλαγιάζουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης PPI αυξήθηκε κάτω του αναμενόμενου το Δεκέμβριο με αύξηση ύψους 0,2%, ήτοι δηλαδή στο μισό του 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, σε ετήσια βάση ο δείκτης παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό του 9,7%.

Εξάλλου, η μηνιαία αύξηση δεν ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, αλλά ήταν και αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που δεν διέφυγε της προσοχής της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως Οκτώβριο και Νοέμβριο το άλμα του τιμάριθμου χονδρικής σε μηνιαία βάση έφτανε το 0,6% και το 1% αντιστοίχως.

Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε αύξηση ύψους 0,5% σε μηνιαία βάση φτάνοντας στο 8,3% σε ετήσια βάση. Μια επίδοση που αντανακλά την υποχώρηση στο κόστος των καυσίμων.

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο άγνωστος παράγοντας των συνεπειών της Όμικρον θα συνεχίσει να περιπλέκει το τοπίο.

Θυμίζουμε πως τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες αναφορικά με το δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξαν πως ο CPI εκτοξεύτηκε στο 7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας το υψηλότερο άλμα του από τον Ιούνιο του 1982. Αντιστοίχως σε μηνιαία βάση αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου κατά 0,5%.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίμονα υψηλά επίπεδα καθιστά σχεδόν βέβαιη την ταχεία αντίδραση της Federal Reserve, σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του tapering, την άνοιξη. Έτσι τα προγνωστικά μιλούν για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το Μάρτιο και συνολικά τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή