Το ιατρικό οπλοστάσιο κατά της πανδημίας ενισχύθηκε την Πέμπτη μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το αντιικό χάπι της Pfizer, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Το χάπι προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν ήδη προμηθευτεί το χάπι Paxlovid, καθώς ο ΕΜΑ είχε εκδώσει από πέρυσι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ), το οποίο μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου και ήδη χρησιμοποιείται εκτάκτως στην Ελλάδα.

Και τα δύο φάρμακα έχουν ήδη λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, όπου το χάπι της Pfizer κοστίζει 530 δολάρια ανά ασθενή.

Σύμφωνα με τη Pfizer, η παραγωγή της θεραπείας θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.

To χάπι της εταιρείας, το οποίο περιέχει δύο αναστολείς πρωτεάσης που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το φάρμακο, σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται, ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

Το Paxlovid δεν πρέπει πάντως να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις ενδέχεται να διαταράσσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης