Το ιατρικό οπλοστάσιο κατά της πανδημίας ενισχύθηκε την Πέμπτη μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το αντιικό χάπι της Pfizer, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Το χάπι προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν ήδη προμηθευτεί το χάπι Paxlovid, καθώς ο ΕΜΑ είχε εκδώσει από πέρυσι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ), το οποίο μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου και ήδη χρησιμοποιείται εκτάκτως στην Ελλάδα.

Και τα δύο φάρμακα έχουν ήδη λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, όπου το χάπι της Pfizer κοστίζει 530 δολάρια ανά ασθενή.

Σύμφωνα με τη Pfizer, η παραγωγή της θεραπείας θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.

To χάπι της εταιρείας, το οποίο περιέχει δύο αναστολείς πρωτεάσης που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το φάρμακο, σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται, ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

Το Paxlovid δεν πρέπει πάντως να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις ενδέχεται να διαταράσσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ιράν: Ετσι κατέλαβαν οι κομάντος τα ελληνικά τάνκερ
Επικαιρότητα |

Το χρονικό της κατάληψης των ελληνικών τάκνερ από το Ιράν

Υπό κράτηση τελούν εννέα Έλληνες και τουλάχιστον άλλοι 40 ναυτικοί - Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας - Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης - Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης που ανέλαβαν την ευθύνη

Ρωσία: Η απειλή του Πούτιν ανατρέπει τις ισορροπίες
Επικαιρότητα |

Η απειλή του Πούτιν ανατρέπει τις ισορροπίες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ

Τεκτονικές αλλαγές στα αμυντικά δεδομένα της Ευρώπης μετά τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία, ενώ Ελβετία, Αυστρία και Ιρλανδία θέτουν υπό αναθεώρηση το δόγμα ασφαλείας τους

Γερμανία: Για πρώτη φορά αρνείται να στηρίξει επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα
Επικαιρότητα |

Γερμανία: Για πρώτη φορά αρνείται να στηρίξει επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Κίνα

Δυτικοί ερευνητές κατηγορούν το Πεκίνο ότι οδήγησε ένα εκατομμύριο Ουιγούρους καθώς και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» όπου τους επιβάλλεται «εξαναγκαστική εργασία».

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Διεθνή |

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι

Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο - Γιατί το Ιράν θέλει τη συμφωνία - Η εμπλοκή γύρω από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»