
Ένα δεύτερο τουρκικό casus belli εναντίον της Ελλάδας επισημοποίησε δημοσίως σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα τις απειλές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.
Τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους που παραβιάζονται
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι το Αιγαίο για την Άγκυρα αποτελεί όχημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης (αλλά και άλλων μετέπειτα συνθηκών όπως των Παρισίων που οδήγησαν στην παραχώρηση στην Ελλάδα των Δωδεκανήσων το 1947).
Πλέον το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Τουρκία, το θέτει υπό το πρίσμα όχι μόνο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αλλά προαναγγέλλει και ενέργειες από μεριάς της Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Κάτι που εξυπακούεται ότι περιλαμβάνει όχι απλώς προκλητικές ή επιθετικές διπλωματικές ενέργειες αλλά και στρατιωτικά μέσα.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας ότι μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, καθώς -όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- η Αθήνα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς απο τη δεκαετία του 1960» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι τελευταίες προειδοποιήσεις
Όπως έσπευσε να προσθέσει «στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών, Διότι παραβιάζονται οι όροι».
Μάλιστα, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε με νόημα ότι «αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».
TRT Haber Canlı Yayını https://t.co/DnZR9QjnXB
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) February 10, 2022
Μετά τα 12 μίλια και η ελληνική κυριαρχία των νησιών «αιτία πολέμου»
Πλέον εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για την αμφισβήτηση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας μιας χώρας και η Τουρκία απειλεί ευθέως πια την ίδια την ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας.
Σημειώνεται δε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία είχε επισήμως ανακηρύξει μία αιτία πολέμου (casus belli), εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Κατάσταση χειρότερη του 2020;
Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει μια δεύτερη αιτία πολέμου εναντίον της Ελλάδας αμφισβητώντας την ελληνική ιδιοκτησία στα νησιά του Αιγαίου που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.
Η προαναγγελία από το σύμβουλο του Ερντογάν τον Οκτώβριο
Μπορεί οι διατυπώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να είναι «διπλωματικές» λεκτικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε μήνες για το ίδιο ζήτημα είχε εκφραστεί χωρίς περιστροφές ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου (casus belli)» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος του Ερντογάν Μεσούτ Χακί Τζασίν μιλώντας τότε στο CNN Turk είχε δηλώσει πολύ χαρακτηριστικά: «Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου».
Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου βγήκε και η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και ισχυρίστηκε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει 229 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο των …αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.
Γαλάζια Πατρίδα, τουρκολιβυκό μνημόνιο, Καστελόριζο και κυπριακή ΑΟΖ
Μπορεί η Ελλάδα όλα αυτά να τα απορρίπτει στο σύνολό τους όπως απάντησε σήμερα δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παπαϊωάννου ωστόσο είναι σαφές ότι από την πλευρά της η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και επιθετική καθώς η αναθεωρητική της στρατηγική που αμφισβητεί τα σύνορα που καθορίστηκαν με τις διεθνείς συνθήκες μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έχει έναν απλό στόχο: Την εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Αυτή ακριβώς η επέκταση της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι ο διακαής πόθος της Τουρκίας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλλειψε να αναφερθεί στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ Άγκυρας-Τρίπολης και υποστήριξε πως «καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ».
Κανένας συμβιβασμός
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ τα όσα είπε κάνοντας το άσπρο μαύρο για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με επίκεντρο το Καστελόριζο, καθιστούν σαφή την πρόθεση της Τουρκίας να ελέγξει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης: Σε έξαρση η επιθετική ρητορική της Τουρκίας
«Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το οτιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
[Adaların silahlandırılması] Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan Türkiye’den bir tehdit görüyormuş. Adaya koyduğun birkaç asker ve silahla mı tehdidi engelleyeceksin.https://t.co/WE1dZHQQDM pic.twitter.com/F8ZUuJLj3N
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 10, 2022
Προγραμματίζονται διερευνητικές επαφές
Στο μεταξύ και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, νέος γύρος διερευνητικών επαφών προγραμματίζεται σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα για τις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν τις τελευταίες συνεννοήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Φεβρουαρίου θα προηγηθεί και ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στις 24 Ιανουαρίου επανενεργοποιήθηκε, 11 χρόνια μετά την τελευταία σύνοδό της, η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας – Τουρκίας.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια