Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών ανέρχονται σήμερα οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περιουσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση με επίκεντρο την Ουκρανία.

Οι τιμές ενισχύονται περαιτέρω καθώς, ο πληθωρισμός καλπάζει: «Ο χρυσός και το πετρέλαιο παρέχουν τους πιο καθαρούς παράγοντες αντιστάθμισης κινδύνου για τον γεωπολιτικό κίνδυνο», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. με επικεφαλής τον Τζέφρι Κάρι.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντέκρουσε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία εντός των ημερών διοργανώνοντας τηλε-διασκέψεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του, οι οποίες έδωσαν έμφαση στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στις συνεχείς προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή.

Ένας πιθανός αντίστροφος άνεμος για τον χρυσό είναι τα αυξανόμενα στοιχήματα για πιο επιθετική σύσφιξη από την Federal Reserve. Ο πρόεδρος της Fed Bank του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων για να υπογραμμίσει την αξιοπιστία της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε συνέντευξη στο CNBC τη Δευτέρα, ο Μπούλαρντ επανέλαβε την άποψή του ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης έως την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, η πρόεδρος της Fed Bank του Κάνσας Έστερ Τζορτζ είπε ότι η τράπεζα πρέπει να ακολουθήσει μια συστηματική προσέγγιση για την κατάργηση των καταλυμάτων, αλλά να είναι προσεκτική.

«Ο χρυσός αρχίζει να συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον καθώς αυξάνεται η ανάγκη για προστασία έναντι ενός λάθους πολιτικής της Fed, γεωπολιτικών κινδύνων και ανησυχιών για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Corp. για τον χρυσό, αλλά αν αυτό δεν ισχύει, η ανοδική δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στα 1.900 δολάρια».
Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο έως και 0,4% στα 1.878,93 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδό του από τις 11 Ιουνίου, και διαπραγματεύτηκε στα 1.878,75 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης