Η Federal Reserve πρέπει να επιφέρει ένα σοκ τύπου Βόλκερ για να μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, εάν θέλει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Credit Suisse Group AG, Ζόλταν Πόζαρ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προκαλέσουν μια μορφή αστάθειας, για να επιφέρουν διορθώσεις σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των κατοικιών και του Bitcoin, αποτρέποντας την πρόωρη συνταξιοδότηση και ωθώντας τους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό, έγραψε ο Πόζαρ σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες. Τα σχόλιά του ανακάλεσαν τον τρόπο με τον οποίο ο Πολ Βόλκερ, αντιμετώπισε τον υψηλό πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980 με τεράστιες αυξήσεις επιτοκίων.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να φέρουν «περισσότερη προσφορά εργασίας, όχι λιγότερη ζήτηση για αυτήν» και να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, ο οποίος οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος στέγασης και τη διαθεσιμότητα εργαζομένων, είπε ο Πόζαρ. Το κλειδί για να ανατραπούν αυτοί οι παράγοντες είναι να γίνουν αυστηρότεροι οι χρηματοοικονομικοί όροι αυξάνοντας το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού που στηρίζει τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, είπε η τράπεζα.

«Ίσως η Fed θα έπρεπε να αυξήσει (τα επιτόκια) κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, να βάλει τέλος στις συνεντεύξεις τύπου και να πουλήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια 10ετών ομολόγων την επόμενη μέρα», έγραψε ο Πόζαρ.

Πρόκειται για μια άποψη που εστιάζει στο απροσδόκητο κέρδος που σήμαναν για τους ιδιοκτήτες κεφαλαίων τα χρόνια της ποσοτικής χαλάρωσης, μια πολιτική που οι επικριτές της λένε ότι διόγκωσε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και συνέβαλε στην αύξηση της ανισότητας. Από τον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο ισολογισμός της Fed έχει αυξηθεί τεσσερισήμισι φορές σε σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Γόρδιος δεσμός

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει δεσμευτεί να θέσει υπό έλεγχο τον ισχυρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο, ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων που απαιτείται, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς, θα καθιστούσε πολύ πιθανή μια σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας.

Την εικόνα περιπλέκει περαιτέρω το γεγονός ότι το αυξανόμενο κόστος των αγαθών έχει μετατραπεί σε συνεχή πηγή πιέσεων στις τιμές, είπε ο Πόζαρ. Εν τω μεταξύ, η επικαιροποιημένη διπλή εντολή της Fed, κινείται προς την κατεύθυνση αυτή για να αποφευχθεί η ύφεση. Ωστόσο το κόστος των αγαθών μπορεί να περιοριστεί μόνο μέσω γρήγορων αυξήσεων των επιτοκίων, που θα περιορίσουν τη ζήτηση.

Παρά την επιθετική τοποθέτηση στην αγορά — οι traders ομολόγων τώρα τιμολογούν κάτι παραπάνω από έξι αυξήσεις 25 μονάδων βάσης φέτος — το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού δεν έχει αυξηθεί αρκετά. Συγκεκριμένα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πρέπει να αυξηθούν αισθητά, είπε ο Πόζαρ.

Το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα φέτος στο 4,23%, σύμφωνα με το Bankrate.com, παραμένοντας ωστόσο περίπου μισή μονάδα κάτω από το ανώτατο όριο του 2018.

Τα πρακτικά 

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 25-26 Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, μερικοί συμμετέχοντες σημειώνουν ότι οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων ήταν «αυξημένες σε μια σειρά αγορών» και εξέφρασαν ανησυχίες ότι μια σημαντική αναπροσαρμογή των τιμών των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να συμβάλει σε μια μελλοντική καθοδική πορεία.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται επί του παρόντος να καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της στα μέσα του 2022, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου για να επιβραδύνει τις αγορές κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Τα σημάδια ότι η αγορά είναι επίσης νευρική, αυξάνονται. Η καμπύλη αποδόσεων — ένα ευρύ μέτρο της αναμενόμενης τροχιάς του κόστους δανεισμού — έχει περιοριστεί στα επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία πριν την πρώτη έκρηξη της πανδημίας, με τους αναλυτές να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει ξανά τα επιτόκια το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή