Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 25%, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία τους, διευρύνοντας ένα σερί απότομων αυξήσεων που ενδέχεται να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις ωθώντας παράλληλα και τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη γερμανική  Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφειλόταν στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο κατά την ένωση βιομηχανίας BDI, απειλεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Η άνοδος του ΡΡΙ, που θεωρείται βασικός δείκτης για τις τιμές καταναλωτή, ήταν η μεγαλύτερη από το 1949, όταν ιδρύθηκαν η Δυτική και Ανατολική Γερμανία και ξεκίνησε η μεταπολεμική σειρά οικονομικών δεδομένων.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 24,2%, όπως και τον Δεκέμβριο. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 18,4% και στο 19,2% αντιστοίχως.

Πληθωρισμός στο 5%

Αυτές οι συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών στα εργοστάσια, προτού τα προϊόντα βγουν στην αγορά, υποδηλώνουν ότι «οι πιέσεις του πληθωρισμού παραμένουν υψηλές», όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Ραλφ Σόλεν. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα κυμανθεί γύρω στο 5% το φθινόπωρο», πρόσθεσε, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη του οικονομικού ινστιτούτου Ifo για το 2022.

Ο αναλυτής της LBBW, Γενς-Ολιβερ Νίκλας, εκτίμησε ως «πιθανό οι έμποροι λιανικής να μεταφέρουν τουλάχιστον μέρος αυτής της πίεσης (του δείκτη PPI) στους τελικούς καταναλωτές».

Από τη μεριά της, η Bundesbank προειδοποίησε για παράλληλες πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα από την COVID-19, σημειώνοντας ότι ένα νέο κύμα λοιμώξεων που εμπόδιζε πολλούς από το να πάνε στη δουλειά πιθανότατα θα προκαλούσε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή