
Συνομιλίες υψηλού επιπέδου θα έχουν στο Κατάρ ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι με τον εμίρη Ταχίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στο πλαίσιο του φόρουμ των χωρών εξαγωγής αερίου (GECF).
Ο Ραΐσι συνοδεύεται από αρκετούς υπουργούς και αναμένεται να υπογράψει αρκετές συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών δεσμών κατά τη διήμερη επίσκεψή του.
«Θεωρούμε αυτή την επίσκεψη ως ένα βήμα προς την ενεργοποίηση της διπλωματίας με τους γείτονες, ιδιαίτερα τις χώρες του Περσικού Κόλπου, και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές τους για την ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών δεσμών», είπε ο Ραΐσι πριν αναχωρήσει από την Τεχεράνη για τη Ντόχα νωρίς τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οδών και Μεταφορών του Ιράν, Ροστάμ Γκασέμι, θα υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι μια συμφωνία για ένα σχέδιο σύνδεσης του Ιράν με το Κατάρ μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας, δήλωσε ο ιρανός υπουργός στην κρατική τηλεόραση.
Δύο ακόμα συμφωνίες αφορούν στη ναυτιλία και την τόνωση του θαλάσσιου εμπορίου ενώ η τέταρτη αφορά τη βελτίωση της αερπορικής σύνδεσης των δύο χωρών.
Την Τρίτη, ο Ραΐσι αναμένεται επίσης να εκπροσωπήσει το Ιράν στη σύνοδο κορυφής της GECF. Το Ιράν κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Συνομιλίες της Βιέννης, δεσμοί του Κατάρ
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ιράν και μεγάλα ισχυρά κράτη που συμμετείχαν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 δηλώνουν ότι οι μακροχρόνιες συνομιλίες της Βιέννης για την αποκατάσταση της συμφωνίας -που εγκαταλείφθηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018- βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Εάν επιτύχουν αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν την πλήρη επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, καθώς θα μπορούσε να πουλήσει ξανά το πετρέλαιο και τα παράγωγά του ανεμπόδιστα από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το Κατάρ υποστήριξε σθεναρά την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), όπως είναι επίσημα γνωστή η πυρηνική συμφωνία, ως μια κίνηση που θα ενισχύσει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.
Να σημειωθεί ότι το Κατάρ κατά καιρούς λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται να μιλήσει απευθείας με την Ουάσιγκτον λόγω της άρνησης των ΗΠΑ στη συμφωνία-ορόσημο.
Το Ιράν και το Κατάρ έχουν πολύ στενότερες σχέσεις από το 2017, όταν πολλά άλλα αραβικά έθνη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν αποκλεισμό σε αυτό.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές