Τη σημασία ένταξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών ΤΕΝ-Τ, καθώς αποτελεί κρίσιμη υποδομή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ενεργειακό κόμβο, υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, υπό τη γαλλική προεδρία.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του κανονισμού ΤΕΝ-Τ εν όψει της αναθεώρησής του, συνοψίζονται, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, στα εξής:

Πρώτον, στην ανάπτυξη των διασυνοριακών γραμμών βορρά- νότου και ιδιαίτερα τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Επεσήμανε ότι η επέκταση του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων προς την Ελλάδα, μέσω πολλαπλών κάθετων σιδηροδρομικών γραμμών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εσωτερική συνοχή των γειτονικών χωρών, την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ενίσχυση των διεθνών μεταφορών από την κεντρική προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, να συμπεριληφθεί στο δίκτυο ΤΕΝ-Τ ο διάδρομος παράλληλα με την ακτογραμμή της Αδριατικής και του Ιονίου, ως μία επέκταση του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων.

Δεύτερον, στην ένταξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο δίκτυο ΤΕΝ-Τ.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη αναγνωριστεί ως υποδομή μεγάλης σημασίας για τη στρατιωτική του χρήση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ως ένας ενεργειακός κόμβος και θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και διατροπικότητα του συνολικού δικτύου», τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός ΤΕΝ-Τ υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και αδιάλειπτου δικτύου διευρωπαϊκών μεταφορών, που θα προσφέρει βιώσιμη συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κενά, σημεία συμφόρησης ή ελλιπείς συνδέσμους.

Αποτελείται από σιδηροδρόμους, εσωτερικές πλωτές οδούς, θαλάσσια δρομολόγια μικρών αποστάσεων και δρόμους που συνδέονται με πόλεις, θαλάσσια και εσωτερικά λιμάνια, αεροδρόμια και τερματικούς σταθμούς.

Προστασία των εργαζόμενων στις μεταφορές

Επίσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ελκυστικότητα του τομέα μεταφορών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε τη σημασία της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας  όλων των εργαζόμενων στην ΕΕ στον τομέα των μεταφορών, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία της πανδημίας.

Υπογράμμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να εργαστούν ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες για συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών. Σημείωσε άλλωστε ότι υψηλού επιπέδου δουλειές αποτελούν πόλο έλξης για τους νέους, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Σημείωσε, τέλος, την ανησυχία που υπάρχει για το εάν θα μπορέσει να καλυφθεί η προβλεπόμενη μεγάλη ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού κατά τα επόμενα χρόνια στους τομείς των μεταφορών.

Απεξάρτηση των οδικών μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα

Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, τέθηκε και το ζήτημα της απεξάρτησης των οδικών μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος είναι η δραστική επέκταση των υποδομών φόρτισης, ωστόσο ταυτόχρονα απαιτείται και η ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων.

Ο κ. Καραμανλής έθεσε το ερώτημα κατά πόσον είναι έτοιμη η ΕΕ να ενισχύσει το ηλεκτρικό της δίκτυο και τις σχετικές υποδομές, ιδίως όσον αφορά στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, τα οποία έχουν υψηλότερες απαιτήσεις απόδοσης ισχύος, αλλά και με ποιο κόστος, τόσο για τα κράτη- μέλη, όσο και για τους χρήστες.

Επισήμανε εξάλλου ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, που ανέκυψε λίγο μετά την παρουσίαση του νομοθετικού πακέτου “Fit for 55”, δημιούργησε μία κοινωνική κρίση και ανέδειξε την έλλειψη ετοιμότητας της ΕΕ να διαχειριστεί τέτοιο είδος κρίσης αποτελεσματικά. Για αυτό ζήτησε η Ευρώπη να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις επιλογές της.

Καινοτομία

Οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ συζήτησαν ακόμη για την καινοτομία στον τομέα των μεταφορών και την ανάγκη συμπόρευσης όλων των κρατών- μελών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η καινοτομία είναι σημαντική και για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και ότι και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία εξορθολογισμένη μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών ρύπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green