Την πρότασή του ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ενώ επέκρινε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για την αδράνειά τους στην κρίση.

Ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος προμήθευσε την Ουκρανία με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπάθησε να βρει μια ισορροπία μεταξύ των δεσμεύσεών του προς τη Δύση και των ισχυρών οικονομικών και πολιτικών δεσμών της με τη Ρωσία καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε ούτε (τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία)», είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Αφρική. «Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, θεού θέλοντος, να το λύσουμε αυτό χωρίς να εγκαταλείψουμε κανέναν».

Τηλεδιάσκεψη ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να αποφύγουν τη σύγκρουση μέσω συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να «καθορίσει τη στάση του» κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών που τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Όλοι απλώς μιλούν. Κανείς δεν αναλαμβάνει δράση», είπε και πρόσθεσε: «Ό,τι πρόκειται να κάνει το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να το κάνει».

Ανησυχία λόγω αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο

Η Τουρκία θα καθορίσει τη στάση της μετά από αυτή τη συνάντηση, σημείωσε, ενώ αναγνωρίζει τις προκλήσεις για τη χώρα του, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 50% της προμήθειας φυσικού αερίου.

«Πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη ευαισθησία εδώ. Πρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτικά βήματα», είπε. «Κάποιοι λένε ότι (μια σύγκρουση) θα αυξήσει σοβαρά το κόστος του φυσικού αερίου, κάποιοι αναφέρουν (το ενδεχόμενο) να κλείσουν οι στρόφιγγες».

Ο Ερντογάν είπε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις με το Κρεμλίνο για να κανονίσουν μια τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Πούτιν, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω