Σφοδρή επίθεση σε εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, εξαπέλυσε ο  υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, τονίζοντας ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

«Ο κόσμος θα τους κρίνει ανάλογα. Και η ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα», είπε συνέντευξή του στο CNBC, την ώρα που πετρελαϊκοί κολοσσοί ανακοίνωναν ήδη ότι κόβουν δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Shell είπε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και η BP ανακοίνωσε ότι πουλά το μερίδιο του 19,75% στη Rosneft.

Άλλες εταιρείες πετρελαίου πιέζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με τον Κουλέμπα να αναφέρει τη γαλλική TotalEnergies και τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil . Η TotalEnergies έχει μερίδιο στους ρωσικούς παραγωγούς φυσικού αερίου Novatek και Yamal, ενώ η Exxon έχει δικούς της δεσμούς με τη Rosneft.

Όταν ρωτήθηκε απευθείας για αυτές τις δύο εταιρείες, απάντησε: «Μπορώ να τηλεφωνήσω, να τους παροτρύνω, αυτές και όλες τις άλλες επιχειρήσεις. Αν θέλουν να σώσουν την ειρήνη, αν θέλουν να σώσουν ζωές αμάχων, πρέπει να σταματήσουν να κάνουν δουλειές με τη Ρωσία».

«Διακόψτε τις δουλειές σας με τη Ρωσία. Το εμπόριο με τη Ρωσία χρηματοδοτεί επιθετικότητα, δολοφονίες αμάχων και καταστροφή ειρηνικών πόλεων», πρόσθεσε.

«Ο λαός της Ρωσίας είναι σοκαρισμένος και έχει ήδη συνειδητοποιήσει πόσο υποφέρει από αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση που πυροδότησε ο Πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Κουλέμπα.

Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να υιοθετήσει μια «σταθερή ενοποιημένη στάση» και να μην υποστηρίξει τις ρωσικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. «Κάθε ρωσικό ρούβλι έχει ένα σημάδι ουκρανικού αίματος μέσα του», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή