Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Antonov AN-225, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, προκαλώντας ανησυχία και θλίψη στον κόσμο της αεροπορίας στον οποίο κατέχει σχεδόν λατρευτική θέση.

Το τεράστιο αεροσκάφος, που ονομάζεται «Mriya» ή «όνειρο» στα ουκρανικά, ήταν σταθμευμένο σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, το οποίο δέχτηκε επίθεση από «Ρώσους εισβολείς», όπως δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές, προσθέτοντας πάντως ότι θα ανακατασκευάσουν το αεροπλάνο.

«Η Ρωσία μπορεί να έχει καταστρέψει το “Mriya” μας. Αλλά δεν θα μπορέσειν ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα επικρατήσουμε!» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δεν έχει υπάρξει, ωστόσο, επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για την καταστροφή του αεροσκάφους. Ένα tweet από την εταιρεία Antonov ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επαληθεύσει την «τεχνική κατάσταση» του αεροσκάφους μέχρι να επιθεωρηθεί από ειδικούς.

3 δισ. δολ. για την αποκατάσταση

Η ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, η οποία διαχειρίζεται το Antonov, εξέδωσε την Κυριακή μια ανακοίνωση όπου σημειώνει ότι το αεροσκάφος είχε καταστραφεί, αλλά θα ανακατασκευαζόταν με έξοδα της Ρωσίας – υπολογίζοντας το κόστος σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από πέντε χρόνια», ανέφερε η ανακοίνωση. «Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα έξοδα θα καλυφθούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία έχει προκαλέσει εκ προθέσεως ζημιά στην αεροπορία της Ουκρανίας και στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών».

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στο έδαφος κοντά στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου και υποβάλλονταν σε συντήρηση.

«Σύμφωνα με τον διευθυντή της Antonov Airlines, ένας από τους κινητήρες αποσυναρμολογήθηκε για επισκευή και το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να απογειωθεί εκείνη την ημέρα, αν και δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο Hostomel, όπου βρισκόταν το AN-225, την Παρασκευή.

Οι δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies δείχνουν σημαντικές ζημιές σε μέρος του υπόστεγου στο οποίο είναι αποθηκευμένο το AN-225.

Εάν επιβεβαιωθεί το γεγονός, θα σηματοδοτήσει ένα συγκλονιστικό τέλος για ένα αεροσκάφος που έχει προσφέρει περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Το AN-225 επιστρατεύτηκε μερικές φορές για να βοηθήσει στην αερομεταφορά υλικών και αγαθών κατά τη διάρκεια κρίσεων σε άλλες χώρες. Στον απόηχο του σεισμού της Αϊτής του 2010, παρέδωσε προμήθειες βοήθειας στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών στις πληγείσες περιοχές.

Η δημοτικότητά του στον κόσμο της αεροπορίας ήταν τόσο μεγάλη που συχνά προσέλκυε μεγάλα πλήθη όπου κι αν ταξίδευε.

Μέχρι σήμερα, το Mriya παραμένει το βαρύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Τροφοδοτείται από έξι κινητήρες turbofan, έχει μέγιστο βάρος ωφέλιμου φορτίου 250 τόνων, και διαθέτει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο σε επιχειρησιακή υπηρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση