Υπέρ της δυναμικής δράσης της Federal Reserve απέναντι στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό τάχθηκε ο κυβερνήτης της Τράπεζας, Κρίστοφερ Γουάλερ, σε συνέντευξη του στο CNBC. Μάλιστα επεσήμανε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ή και παραπάνω αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο ίδιος βέβαια ψήφισε υπέρ μιας μετριοπαθούς πρώτης αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κατά το προχθεσινό συμβούλιο, λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, θεωρεί πως η Fed πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά σύντομα.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη η Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2018, ενώ έστειλε σήμα για άλλες έξι αυξήσεις μέσα στη χρονιά με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού που έχει εκτοξευτεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σαράντα χρόνια.

«Πρέπει να αποσύρουμε περισσότερο τα μέτρα χαλάρωσης τώρα εάν θέλουμε να έχουμε μια επίδραση στον πληθωρισμό αργότερα φέτος και του χρόνου» σχολίασε ο Γουάλερ, επισημαίνοντας πως η σωστή δράση είναι η δρομολόγηση περισσότερων και πολλαπλών αυξήσεων, τουλάχιστον η μία κατά 50 μονάδες βάσης.

Για τον ίδιο λόγο ο κύριος Γουάλερ εκτίμησε πως η Fed πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα και τη μείωση του ισολογισμού της, περιορίζοντας τα ομόλογα που έχει συγκεντρώσει. Ο ισολογισμός τα κεντρικής τράπεζας έχει «φουσκώσει» περίπου στα 9 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή