H κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ισοδύναμα, τουλάχιστον 12 φορές φέτος, προκειμένου να πείσει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ένας εκ των γερακιών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ο Μπούλαρντ, ο μόνος που διεφώνησε στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, είπε ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 3% προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Αυτό θα προσάρμοζε γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής σε ένα πιο κατάλληλο επίπεδο για τις τρέχουσες συνθήκες», είπε.

Μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς την Τετάρτη ανακοίνωση αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ιστορικά την τυπική αύξηση με την οποία κινείται η FOMC. Οι συνοδευτικές οικονομικές προβλέψεις έδειξαν μια πορεία φέτος που θα ισοδυναμούσε με άλλες έξι αυξήσεις επιτοκίων, διαμορφώνονται το επιτόκια στο 1,75%.

Ο Μπούλαρντ ήταν το μόνο μέλος της FOMC που καταψήφισε την απόφαση αυτή, δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Πρόσθεσε ότι η Fed θα έπρεπε επίσης να είχε ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης των σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία 14 χρόνια.

Στη δήλωσή του την Παρασκευή , ο Μπούλαρντ είπε ότι ο πληθωρισμός βλάπτει τους ανθρώπους που η Fed προσπαθεί να βοηθήσει περισσότερο, δηλαδή αυτούς που βρίσκονται στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της οικονομικής κλίμακας.

Τα γεράκια ανεβάζουν τους τόνους

Υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής από τη Federal Reserve απέναντι στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό τάχθηκε και ο κυβερνήτης της Τράπεζας, Κρίστοφερ Γουάλερ, σε συνέντευξη του στο CNBC. Μάλιστα επεσήμανε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ή και παραπάνω αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο ίδιος βέβαια ψήφισε υπέρ μιας μετριοπαθούς πρώτης αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, κατά το προχθεσινό συμβούλιο, λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, θεωρεί πως η Fed πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά σύντομα.

«Πρέπει να αποσύρουμε περισσότερο τα μέτρα χαλάρωσης τώρα εάν θέλουμε να έχουμε μια επίδραση στον πληθωρισμό αργότερα φέτος και του χρόνου» σχολίασε ο Γουάλερ, επισημαίνοντας πως η σωστή δράση είναι η δρομολόγηση περισσότερων και πολλαπλών αυξήσεων, τουλάχιστον η μία κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή