Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλούν στην αγορά οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και των πληροφοριών ότι έχει ανοίξει και στην Ευρώπη η συζήτηση για το ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα του West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 2,20 δολάρια ή 1,96%, στα 114,32 δολάρια το βαρέλι στη NYMEX και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά 3,18 δολάρια ή 2,75% στα 118,80 δολάρια το βαρέλι στο Intercontinental Exchange.

Και τα δύο συμβόλαια είχαν διακανονιστεί πάνω από 7% τη Δευτέρα, καθώς η πιθανότητα για περισσότερες διακοπές του εφοδιασμού επιβάρυνε την αγορά.

Διχασμένη η Ευρώπη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάζονται για το αν θα ακολουθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να υποστηρίζουν ότι το μπλοκ εξαρτάται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

«Φαίνεται ότι οι έμποροι ενέργειας γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι ελλείψεις εφοδιασμού είναι προ των πυλών», ανέφερε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής του OANDA, και πρόσθεσε ότι οι τιμές αυξάνονται ως απάντηση στις γεωπολιτικές ανησυχίες τόσο στην Ουκρανία όσο και για επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία: Οι Χούτι, το παιχνίδι του Ριάντ και το τελειωτικό καρφί στο φέρετρο του πετρελαϊκού ράλι

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα».

Επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα φέρει ευθύνη για διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της από τους Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν.

Τα σχόλια έγιναν αφότου η ομάδα εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας προσωρινή μείωση της παραγωγής των διυλιστηρίων.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

Οι αναλυτές είπαν ότι υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες για την παραγωγή του ΟΠΕΚ+ που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις ανησυχίες για την προσφορά.

«Εκτιμούμε ότι η διαφορά μεταξύ των στόχων παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και της πραγματικής παραγωγής ήταν ελαφρώς πάνω από τα 800.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα και θα αυξηθεί σε 1,15 εκατομμύρια bpd τον Μάρτιο», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική JBC Energy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές