Όλα δείχνουν ότι η Δύση και ειδικά η Ευρώπη ετοιμάζονται για την επιβολή ενός νέου «πακέτου» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Αιτία (ή αφορμή;) είναι οι φρικιαστικές εικόνες που έρχονται από την περιφέρεια του Κιέβου και τους ισχυρισμούς πως πρόκειται για εγκλήματα πολέμου εκ μέρους των εισβολέων.

«Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ δεδομένο ότι ο ρωσικός στρατός είναι υπεύθυνος. Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί ένα νέο γύρο κυρώσεων και πολύ ξεκάθαρα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα νιώσουν τις συνέπειες», είχε προαναγγείλει την Κυριακή ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, διεμήνυσε ότι «τις επόμενες ώρες θα μπορούσε να υπάρξει μια συζήτηση γύρω από το θέμα της εισαγωγής υδρογονανθράκων από τη Ρωσία».

Μια ψυχή που είναι να βγει…

Μήπως, λοιπόν, αφού οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ δείχνουν να συμφωνούν, θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα αυτό που μέχρι πρόσφατα – ακόμη και μετά την εισβολή – θεωρούνταν πρακτικά αδιανόητο: Το εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία;

Η αλήθεια είναι ότι, με δεδομένο ότι και η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη (τουλάχιστον στα λόγια) να κλείσει τις στρόφιγγες εάν οι πελάτες της δεν δεχθούν το νέο σύστημα πληρωμών σε ρούβλια, οι δύο πλευρές μοιάζουν να αποδέχονται τη… μοίρα τους. «Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει μια ώρα αρχύτερα», φαίνεται να είναι το σκεπτικό που κυριαρχεί σε ολοένα περισσότερους.

Με άλλα λόγια: Αφού η σχέση μας δεν έχει μέλλον, γιατί να τρέφουμε αυταπάτες και να το καθυστερούμε; Γιατί να μην κόψουμε τον «Γόρδιο Δεσμό» και να προσπαθήσουμε, στη συνέχεια, να δούμε πως θα προσαρμοστούμε ταχύτερα και με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες στη νέα πραγματικότητα; Γιατί να μην πληρώσουμε μία και έξω τον (βαρύ) λογαριασμό και να τον βάλουμε σε… δόσεις;

Φταίει το Βερολίνο, όχι ο Ορμπάν

Για την ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να το έχουν πάρει όλοι απόφαση, καθώς φοβούνται τις τρομακτικές συνέπειες. Η Πολωνία, για παράδειγμα, κατηγόρησε εκ νέου τη Γερμανία ότι αποτελεί το βασικό εμπόδιο στον δρόμο για την επιβολή ακόμη πιο ισχυρών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Είναι η Γερμανία που αντιτίθεται στις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία και τη θριαμβευτική επανεκλογή του – κατηγορούμενου ως φιλορώσου – Βίκτορ Ορμπάν.

Θα έλεγε κανείς ότι ορισμένοι έχουν βρει σε αυτόν τον πόλεμο και την κρίση που έχει πυροδοτήσει την μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για να πλήξουν τον Πούτιν, αλλά και για να «κοντύνουν» τη Γερμανία, αμφισβητώντας την ηγεμονική της θέση στην Ευρώπη, την ΕΕ και την ευρωζώνη. Είτε προκειμένου να πάρουν εκδίκηση για όσα δεινά θεωρούν ότι τους έχει επιφέρει – πρόσφατα και παλιότερα – είτε (στην περίπτωση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κυρίως) επειδή εκτιμούν πως με τη Γερμανία αποδυναμωμένη χάνει συνολικά σε ισχύ και το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Άνγκελα, έλα να δεις τι έκανες!

Η Γερμανία, άλλωστε, είναι αυτή που αδιαμφισβήτητα θα πληγεί σφοδρά από ένα ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν βαθιά ύφεση για το 2022. Η Γερμανία είναι, επίσης, που θα δει το εξαγωγικό της μοντέλο να πλήττεται, ειδικά εάν μετά τη Ρωσία, ακολουθήσει και η ρήξη με την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της.

Τυχαία δεν είναι ούτε η επιλογή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εγκαλέσει την Ανγκελα Μέρκελ για τα εγκλήματα πολέμου που, όπως λέει, διαπράττουν οι Ρώσοι στη χώρα του. Εξάλλου, όπως πάντα, οι εξελίξεις στην οικονομία πρέπει να συνοδεύονται και από ένα πολιτικό-ιδεολογικό «αφήγημα». Τώρα δε, αυτό που προβάλλουν οι ανταγωνιστές της Γερμανίας είναι εκείνο που αμφισβητεί την «κληρονομιά» της Μέρκελ, κατά τη 16ετή διακυβέρνηση της οποίας εδραιώθηκε η εικόνα της «γερμανικής Ευρώπης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης