
Επιτάχυνση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να παρουσιάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις προτάσεις της για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση που θα αποκλιμακώσει τις τιμές στις έκτακτες συνθήκες ενεργειακής κρίσης, ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Τις θέσεις αυτές παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, ενώπιον της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας που επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις και επισήμανε την ανάγκη για αλλαγή μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού. Διευκρίνισε, ότι το ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα δεν βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που διαθέτουν περισσότερο από το 50% του ενεργειακού μείγματος σε ΑΠΕ, ώστε να μπορεί να προχωρήσει μονομερώς η αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και γι αυτό απαιτείται αλλαγή σε επίπεδο ΕΕ. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι πρέπει να χτυπηθεί η κερδοσκοπία στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, θέμα στο οποίο εστιάζει η πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απευθυνόμενη στην Επίτροπο Σίμσον, ζήτησε την επιβράβευση των πρωτοπόρων στους οποίους συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, λόγω της αποσύνδεσης της από το λιγνίτη.«Το 2028 δεν θα έχουμε κανένα λιγνιτικό εργοστάσιο στη χώρα και μέχρι τώρα φροντίζουμε με όλες τις προσαρμογές να εξασφαλίσουμε τις προμήθειες, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ενεργειακό κενό» κατέληξε η ευρωβουλευτής.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:
« Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε. Κυρία Επίτροπε, ένα ζεστό καλωσόρισμα στην πατρίδα μας. Είναι μεγάλη χαρά να είστε σήμερα μαζί μας.
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, αλλά γνωρίζετε καλά ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στους πολίτες μας και στις επιχειρήσεις, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και του συνακόλουθου πληθωρισμού. Για το λόγο αυτό καλώ την Κομισιόν να επισπεύσει την παράδοση της πρότασης με βάση και τη συνεργασία της με τον Ευρωπαίο ρυθμιστή, ACER, σε σχέση με την αποδέσμευση των τιμών του ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο.
Η διαδικασία επείγει διότι όπως ξέρετε η χώρα μας δεν βρίσκεται στη θέση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που διαθέτουν περισσότερο από το 50% του ενεργειακού μείγματος σε ΑΠΕ για να μπορεί να προχωρήσει η αποδέσμευση.
Το μοντέλο χρειάζεται αλλαγή. Δοκιμάστηκε σε συνθήκες ειρήνης. Τώρα είμαστε σε συνθήκες πολέμου.
Επίσης, στις συνθήκες πολέμου, πρέπει να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους και γι’ αυτό η άρτια τεχνοκρατική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον υπουργό τον κ. Κώστα Σκρέκα ,περιλαμβάνει τη βραχυπρόθεσμη παρέμβαση της αγοράς της χονδρικής στο Άμστερνταμ, στο φυσικό αέριο, προκειμένου να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε φυσικές παραδόσεις και να μειώσουμε τις πιθανότητες κερδοσκοπίας.
Το τρίτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσετε στην επιβράβευση των πρωτοπόρων. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην αποσύνδεση της από το λιγνίτη. Το 2028 δεν θα έχουμε κανένα λιγνιτικό εργοστάσιο στη χώρα και μέχρι τότε φροντίζουμε με όλες τις προσαρμογές να εξασφαλίσουμε τις προμήθειες, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ενεργειακό κενό.
Κυρία Επίτροπε, το έχουμε πει πολλές φορές και στο Στρασβούργο. Καμία ελεύθερη και ενιαία αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, εάν τροφοδοτείται ο ευρωσκεπτικισμός , εάν υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στις πολιτικές της ΕΕ, εάν τελικά φτωχοποιηθούμε όλοι μας, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Γι αυτό η ευρωπαϊκή λύση επείγει και πρέπει να έρθει τώρα».


Latest News

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ