Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή, 24 Απριλίου, και φαίνεται όλο και πιο πιθανό ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να εκλεγεί για δεύτερη θητεία, σύμφωνα με εκτίμηση της UBS. Με λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας πίσω τους από την πρώτη ψηφοφορία, το προβάδισμα του Μακρόν έναντι της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν έχει αυξηθεί, αφήνοντάς τον ως το σταθερό φαβορί για τη νίκη.

Στο τελευταίο του blog, ο Ντιν Τέρβερ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Chief Investment Office της UBS Global Wealth Management, εξετάζει πιο προσεκτικά το σημερινό προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις και τις πιθανές αντιδράσεις της αγοράς σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή. «Αν και το προβάδισμα περίπου 10 μονάδων του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ μπροστά από κάθε πιθανό περιθώριο σφάλματος, η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη με αναπάντεχα εκλογικά αποτελέσματα, επομένως θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η Λεπέν δεν μπορεί να επιτύχει μια αιφνιδιαστική νίκη», και προσθέτει: «Σίγουρα, κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου μιας νίκης της Λεπέν έχει εισχωρήσει στα γαλλικά spreads, καθώς και σε αυτά για την περιφέρεια της Ευρώπης. Ο εκλογικός κίνδυνος θα μπορούσε ακόμη και να εξηγήσει ορισμένες από τις υποαπόδοσεις του CAC40 και του ευρώ στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Έτσι, μια νίκη του Μακρόν θα μπορούσε να δει μια μέτρια ανάκαμψη στη γαλλική αγορά και το ενιαίο νόμισμα».

Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, ο Μακρόν κερδίσει, θα θεωρηθεί ως η επιλογή της συνέχειας. Ο πρόεδρος θα συνεχίσει το πρόγραμμά του για την μεταρρύθμιση της αγορά εργασίας και του συνταξιοδοτικού,με στόχο να καταπολεμήσει την αύξηση του κόστους ζωής . Θα συνεχίσει επίσης να προωθεί την πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και την εφαρμογή ορισμένων πρωτοβουλιών να διασφαλίσει ότι η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Από τη δημοσιονομική πλευρά, το πρόγραμμα του Μακρόν αναμένεται να είναι επεκτατικό, αλλά λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να πάρει το υπό έλεγχο δημοσιονομικού ελλείμματος για τη σταθεροποίηση του χρέους της Γαλλίας, το οποίο υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνει η νίκη Λεπέν

Η νίκη για τη Λεπέν θα μπορούσε αλλάξει την κατάσταση. Το πρόγραμμα της αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στη βοήθεια των νοικοκυριών όχι μέσω μεταρρυθμίσεων, αλλά μέσω φορολογικών περικοπών και μεταβιβάσεων, και να απορρίψει κάθε μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αναμένεται επίσης να εστιάσει στον περιορισμό της μετανάστευσης, με την  προτεραιότητα να  δίνεται στους Γάλλους πολίτες. Επιπλέον, είναι πιθανό να είναι δημοσιονομικά πιο επεκτατικό σε σχέση με το πρόγραμμα του Μακρόν, ενώ δεν δεσμευθεί δημόσια ότι θα ελέγξει τα δημόσια οικονομικά, δημιουργώντας ανησυχία μακροπρόθεσμα.

Η  Λεπέν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Γαλλίας. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει να αποσύρει τη Γαλλία από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ ενώ υποστηρίζει τη στρατηγική προσέγγιση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και η Λεπέν δεν κάνει πλέον εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ και το ενιαίο νομίσματος, όπως συνέβη το 2017, η στάση της δεν θα διαφέρει πολύ. Έχει δεσμευτεί να επιστρέψει την πρωτοκαθεδρία του γαλλικού νόμου σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τις βασικές συνθήκες της της Ένωσης και της ενιαίας αγοράς. Η στάση της για τη μετανάστευση είναι επίσης ασυμβίβαστη με τις ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ. Όλα αυτά δείχνουν χρόνια σύγκρουσης με της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με την τελευταία πενταετία.

Σε περίπτωση λοιπόν νίκης η κύρια ανησυχία είναι η σχέση με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν τα spread των ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών να αυξάνονται όπως και το spread των γαλλικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές θα έχουν την πρόσθετη ανησυχία για την δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Λεπέν.Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να υπάρξει περαιτέρω πίεση και στο ευρώ  αλλά περιορισμένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές